Április 25. Csütörtök, Márk

1000-szer gyorsabban halnak ki a fajok, mint az ember előtt - és ez a mi hibánk.... 

Zöld zóna
2020. március 07. 15:00
null

A klímaváltozás tükrében sajnos kevesebbet foglalkozunk egy másik, ám ugyan olyan nagy veszélyt jelentő eseménysorral, mely a biodiverzitás csökkenése. Ennek oka - akárcsak a klímakatasztrófa kibontakozásának - maga az ember, méghozzá vitathatatlanul.

A 6. kihalási hullám

A Föld történetében eddig 5 igazán nagy kihalási eseménnyel lehetett találkozni. Ezek közül a legnagyobb, a “GreatDying” vagyis a Nagy Kihalás a Perm-triász időszak határán következett be, nagyjából 200 millió évvel ezelőtt. Hogy miért is hívják “Nagy”-nak? Mert a szárazföldi állatok 70%-a, a tengeri lények 96%-a pusztult el ebben az időszakban, és ez az egyetlen kihalási hullám, mely komoly veszteségeket okozott a rovarvilágban is.

kép: curiosmos.com/mitsuecligsx/ Pixabay

Jelenleg a tudósok szerint a hatodik kihalási hullámot éljük, melynek indikátora nem egy aszteroida, vagy vulkánkitörések sorozata, még csak nem is egy megállíthatatlanul terjedő fertőzés, hanem maga az ember. Az elképesztő területéhség, és a számos vegyi anyag, melyet növényvédelem címszóval a környezetbe juttatunk olyan léptékben csökkenti a fajok számát a bolygón, ami ijesztő. Jelenleg ugyanis azOlsóiEgyetem kutatóinak vizsgálata alapján a fajok 1000-szer gyorsabban tűnnek el, mint az ember megjelenése előtt.

Védelem kell

FolmerBokmaés munkatársai vizsgálatai alapján ma a fajok mintegy 3000 évig léteznek eltűnésük előtt, ez pedig nevetségesen alacsony érték. Csak érzékeltetésképpen: jelenleg mintegy 11 000 madárfaj található meg a Földön, és az elmúlt 500 évben 187 faj pusztult ki. Azon a listán pedig, mely a veszélyeztetett fajok sorát tartalmazza 361 madárfaj lépett egyet feljebb, vagyis került egyel veszélyeztetettebb kategóriába, egyel közelebb, a teljes kipusztuláshoz. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az emberi tevékenységnek “köszönhetően”, az erdőirtások ésvegyszerezésekhozományaként ma a rovarvilágban is jelentős kipusztulási hullámokkal lehet találkozni.

kép: csglobe.com

A kutatók elmondták, hogy a fajvédelem sokat segít a helyzeten, mintegy 40%-kal lassítja a folyamatot. Ehhez kell kapcsolni még a természet védelmét, méghozzá fokozottan, hiszen csak ezek együtt segíthetnek elkerülni egy ökológiai katasztrófát. Hogy miért baj, ha a körülöttünk élő fajok eltűnnek? Mert egy ökoszisztéma részei vagyunk, akár tetszik, akár nem. És bizony egy ökológiai rendszer annál sérülékenyebb, minél kevesebb lábon áll, vagyis minél kevesebb faj alkotja. Lassabban és nehezebben reagál a környezeti változásokra, a kihívásokra, míg egy ponton túl egyszerűen összeomlik.

lead kép: quora.com

klímaállatFöldemberűhalálélet