2022. november 27. vasárnap
Virgil

Az emberi tevékenység mérlege: egymillió faj a kihalás szélén

2019. május 10., 16:00
Az emberi tevékenység mérlege: egymillió faj a kihalás szélén

Sok szó esik a klímaváltozásról, és annak következményeiről, de kevés arról, hogy az egyik legsúlyosabb gond, a biodiverzitás elvesztése mit is okozhat a Földnek, és nekünk, embereknek. 

Emberi beavatkozás 

Ma már tudjuk, hogy hiba hittük, hogy bármit megtehetünk, ez sajnos nem igaz, a fosszilis energiahordozók számolatlan égetése olyan változásokat indított el a bolygónkon, melybe mind belepusztulhatunk. A leg elkeserítőbb azonban az, hogy még mindig – mikor már látjuk, hogy a vonat elképesztő sebességgel robog felénk – nem teszünk igazán hathatós lépéseket, mert még mindig fontosabb a gazdasági érdek. Tény, hogy az embereknek enni kell, és a gazdaságot is fenn kell tartani, de ha nem lesz kinek enni adni, vagy a gazdaság életképtelen lesz 10 év múlva, akkor más nem lehet visszacsinálni a rendszert. 

kép: thedodo.com

A biodiverzitás elvesztése – melynek egy hányada éppen az ember által kiváltott klímaváltozás számlájára írható – tovább súlyosbítja a katasztrófát. 

Miért olyan fontos? 

Az emberi tevékenység jelenleg 1 000 000 fajt fenyeget kihalással, ami döbbenetesen hatalmas szám – mutatta ki egy 50 ország összesen 145 szakértője által jegyzett tanulmány. Csupán összehasonlításképpen, ez az elmúlt nagyjából tízmillió év átlagának a százszorosa is lehet. 

kép: qz.com

A biodiverzotás fenntartása nem azért olyan lényeges, hogy unokáink is láthassanak elefántot, hiszen azt is túlélték, hogy a dodóval is csak képeken találkozhattak. Szívbemarkolóan szomorú, mikor az emberiség egy olyan értéket veszít el, mint egy faj, hiszen sohasem pótolható a hiány. Ugyanakkor a biodiverzitás ennél azért sokkal jelentősebb érték. Az állatok növények és az ember is egy olyan összefüggési rendszerben él, melyet egyelőre képtelenek vagyunk felfogni, hiszen azt is csak mostanában fedeztük fel, hogy a fák is képesek kommunikálni egymással, vagy, hogy az anyanövény képes tápanyagokkal támogatni a sarjait, ha szükséges. Egyensúlyi helyzet áll fenn, amibe ha egy kicsit belenyúlunk, még helyreállhat a rend, ha nagyon, akkor felborul.  

A pusztulási hullám oka a szakértők szerint a nagyüzemi földművelés valamint a halászat okolható. A hatalmas számú faj eltűnése a bolygóról olyan láncreakciót indít el, melybe az élőlényeknek akár 90-98%-a is beletartozhat, hiszen láthattunk már hasonló pusztulási hullámot a Föld történetében. A láncreakció pedig fokozottan érinti azokat a lényeket, melyek energiaigénye magas, felépítésük pedig komplex, hiszen így alkalmazkodni is lényegesen kevésbé tudnak. 

lead kép: ecocompanion.com

Ezek is érdekelhetnek