Június 16. Vasárnap, Jusztin

Öko csillámok? Nem, sajnos ez sem jött össze...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A csillogás szerelmesei vagyunk. Ez igaz átvitt értelemben is, de a szó szoros értelmében szintén, hiszen rajongunk a csillámló porokért. Szórjuk, ahova csak tudjuk, és keverjük mindenbe, amibe csak lehet. Persze azöko- láz ezt a részletet sem kerülhette el, de nagy bukta lett belőle.

Csillámok

Jön aHalloween, egy újabb ünnep, amiben számolatlanul lehet öntenia csillámport mindenre. A tökökre, a ruhákra, a hajakra, kalapokra, jelmezekre, sőt, a bőrünkre is. Remekül mutat, csillog, és könnyen le lehet mosni.

Csakhogy a csillám technikailagmikroműanyag. Eleddig szinte kizárólag PET műanyagból készült, abból az anyagból, amivel riogatnak minket, mivel mikroműanyagkénta szervezetbe jutva gyulladásokat okoz. Ezt pedig mi önként ésdalolvakenegetjük magunkra, és mindenhova. Az semvigasztaló, hogy le lehet mosni, hiszen így az élő vizekbe jut, ahol a rombolása nem csak látványos, hanem kiterjedt is.

Ökováltás

A csillámot is elérte a fenntartható szemlélet, ígyöko - változatok jelentek meg, és hamar népszerűek lettek, hiszen ígérik, lebomlanak, és nem okoznak semmi gondot. De ez azért így nem igaz...

Két változat terjedt el erősen. Az egyik alapja az eukaliptuszból származó módosított cellulóz, mely fényvisszaverő alumínium bevonatot kap, és erre jön egy réteg műanyag (ennélkörnyezetbarátabbmár nem is lehetne...). A másik változat egy ásványból készül, ez többnyire a kozmetikumokban van jelen, és valóban természetes anyag- addig, amíg nem porítjuk, és hintjük meg vele a világot.

kép: youtube.com

A Cambridge-i AngliaRuskinEgyetem vizsgálatokat végzett, hogy kiderüljön, mennyivel jobbak azöko-csillámok a hagyományosnál. Nos, az eredmények szerint semmivel. Mindhárom anyag esetében a vízi ökoszisztémákra gyakorolt hatás pusztító volt, még akkor is, ha semmilyen műanyagot nem juttattunk a vízbe. Ez pedig azt jelenti, hogy a csillogás nem lesz sem fenntartható, sem pedigöko- már ha a csillámról van szó. Ennek megfelelően ne legyenek illúzióink, nincs olyan csillám, mely a természetre ne lenne káros, inkább mellőzzük a használatát.

Sajnos az, hogy egy termékről állítják, hogyöko, majd bebizonyosodik róla, hogy kicsit sem az, kétségbe vonja a környezetbarát címke létjogosultságát is, de minimum arra kényszerít minket, hogy gondolkodjunk, mielőtt vásárolunk: az adott termék egyáltalán lehet környezetbarát?

leasd kép: parents-together.org