Június 24. Hétfő, Iván

Nem, az almacsutkát sem szabadna eldobálni!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A hulladékok fogalmát hajlamosak vagyunk kissé lazán értelmezni abban az esetben, ha természetes anyagokról van szó. Mivel a természetben is könnyen lebomlanak - már persze mondjuk a műanyaghoz képest -, ezért elnézően kezeljük őket, ami hiba.

Egy kis fű, egy kis gaz

A természetes hulladékok egyik válfaja a kerti zöldhulladék. Ezeket ugye a törvény értelmében januártól nem lehet elégetni, erre már a helyi vezetés sem adhat engedélyt. Ez nem is baj, hiszen elképesztően pazarló ésszennyezőa kerti hulladék égetése, de sokan olyan megoldást választanak a probléma megoldására, mely kifejezetten káros, sőt, büntetést von maga után.

kép: wallpaperflare.com

A kerti hulladék tökéletesen lebomlik a környezetben, és nem szennyezi azt abban az értelemben, ahogyan például a műanyag. De ha nem a saját környezetében kerül szétszórásra, akkor igenis káros. Érthetőbben: a kerti zöldhulladék, melyet a közeli erdőben borítunk ki, komoly gondokat eredményezhet a helyi ökoszisztémákban. Egyrészt a talajlakó lények fejére zúdítjuk a hulladékot, és sokan nem képesek elmenekülni ez elől. Másrészt a nyesedék és fű közt sokinvazív, tájidegen faj magjai is megbújnak, melyek megtelepedve kiszorítják az őshonos növényzetet, ami csapás az egész erdőre nézve. Nem véletlen tehát, hogy komoly pénzbírságot kockáztat, aki az erdőbe, mezőre hordja a zöldhulladékot.

Almacsutka és társai

Ugyancsak szemet hunyunk a felett, ha valaki elhajít egy almacsutkát, egy banánhéjatvagy éppen némi narancshéjat az erdőben. Hiszen ez csak gyümölcs, majd az állatok megeszik, vagy szépen lebomlik. Mindkettő igaz, de nem egészen úgy, ahogy gondoljuk.

A lebomlás nem két nap, még csak nem is két hét, hanem ennél is hosszabb időt vesz igénybe, vagyis azért annyira gyorsan nem megy végbe. Sokkal valószínűbb, hogy az elhajigált szemetünket az állatok eszik meg. Ezzel pedig több gond is van.

kép: petpattern.com

Az őzek, szarvasok, vagy más, hazánkban honos állat nem igazán találkozik az erdőségekben sem banánnal, semnaranccsal, de még almával sem mindenhol, vagyis számukra, az emésztésüknek megterhelő lehet az ilyen élelem, ami sajnos könnyen bajt okozhat, szélsőséges esetben az állat pusztulását is okozhatja. Ha pedig a hulladékunkat az autóból dobjuk az út szélére, azzal kicsalogatjuk az állatokat olyan területre, mely számukra és az arra közlekedők számára is nagyon veszélyes.

A zöldhulladék komposztálható, hát tegyük vele azt, és ne hajigáljuk szét a világban, mert ezzel nagyon sok gondot okozhatunk. Erre hívja fel a figyelmet többek közt a GlacierNational Park igazgatósága is.

lead kép: wallpaperflare.com