2022. december 8. csütörtök
Mária

Nem mind zöldhulladék, ami annak látszik

2020. június 15., 16:00
Nem mind zöldhulladék, ami annak látszik

A zöldhulladék kérdése folyamatosan jelen van a kertben élők között. Vannak, akik nem is értik, mit jelent ez a kifejezés, és vannak olyanok is, akik nem szeretnének ezzel foglalkozni a kertjükben. A helyzet azonban most megváltozik, mivel jövőre egy bevett zöldhulladék eltüntetési módszer tiltott lesz, vagyis nem lehet elégetni, amire már nincs szükségünk. 

Hova? 

Persze dühítő, hogy valamit megtiltanak, miközben nem gondoskodnak alternatív megoldásról. De ez ne sarkalljon senkit a szabály megszegésére, hiszen jelentős pénzbüntetés lehet a vége. A füst pedig elég messziről is látszik, ráadásul nagyon sok embert zavar és nem tesz jót a levegő minőségének. 

kép: mrpickerupper.com

Sokakban ötlött fel az elgondolás, hogy akkor zsákokba szedik a levágott füvet, sövénynyesedéket és más zöldhulladékot, és viszik is az erdő szélére, a falu határába, vagy a vízelvezetőbe. Egyik sem jó megoldás, mivel mindegyik károsítja a környezetet. A nyesedék közt ugyanis olyan invazív fajok bújnak meg, melyek az erdőkben komoly károkat tesznek. Nem utolsó sorban pedig szintén jelentős pénzbüntetést von maga után. 

 

Nem hulladék 

Persze lehet mondani, hogy minden zöldhulladék komposztálható, de sokan ezt nem szeretnék, mivel úgy érzik, a nagy komposztáló elcsúfítja a kertet. Ahhoz pedig, hogy minden zöldhulladékot komposztálni lehessen elég nagy tartályra lenne szükség. A kis tartály pedig megtelik két fűnyírás alkalmával. A megoldás tehát, hogy újraértelmezzük, mi is kerüljön a komposztba. 

Fű: ne a tartályba, hanem a veteményes vagy virágoskertbe kerüljön mulcs gyanánt. Nehezebben szárad ki a talaj, vagyis kevesebbet kell öntözni, sokkal kevesebb lesz a gyom, és tápanyagot is juttat a földbe. 

kép: 1300skipbins.com.au

Gallyak, ágak: gyűjtsük össze, és használjuk gyújtósként a szalonnasütéshez, vagy grillezéshez. Ha nem azonnal használjuk fel, hanem várunk vele egy - két hetet, és nem hagyjuk, hogy elázzon, tökéletes gyújtós lesz belőle. De felhasználható magaságyáshoz, dekorációnak, vagy akár kerítés készítéséhez is. 

Az égetés a beteg növényi részek legjobb ellenszere, így megakadályozható a fertőzés terjedése. A lemetszett, beteg részek a szalonnasütés végén kerülhetnek a tűzre, ezek mennyisége nagyon kevés lesz. Ha pedig így járunk el, ami visszamarad az bővel elfér a komposztban, de ha nagyon nem szeretnénk a tartállyal bajlódni, ezt a mennyiséget bár beletömhetjük a szállítási mennyiségbe is. 

lead kép: dewbrothers.co.uk

Ezek is érdekelhetnek