2022. december 6. kedd
Miklós

Komoly gondokat okoz a kerti zöldhulladék az erdőknek

2020. május 18., 16:00
Komoly gondokat okoz a kerti zöldhulladék az erdőknek

A komposztálásnak nagy divatja van szerencsére, de ez nem mindenkit ránt magával. A zöldhulladék sokak szemében nem egy lehetőség, hanem gond, és igyekeznek tőle gyorsan megszabadulni. Az erők, mezők szélén lerakott kupacok azonban komoly károkat okozhatnak, ezért biztosan nem ez a jó megoldás. 

Hova? 

Alapesetben a kerti zöldhulladékot - ha nem akarjuk komposztálni, vagy nincs hozzá darálónk, így nem tudjuk megoldani az otthoni kihasználását - elszállítják. Már persze abban az esetben, ha valóban érte jön valaki, hiszen már a kommunális szemét elszállítása is sokszor problémás, hát még a szelektív edények ürítése, vagy a zöldhulladék elszállítása. 

kép: Friends of the Ferguson Forest Centre photo

Ilyenkor sokan egyszerűen elviszik a kerti nyesedéket, leveleket, füvet a közeli erdő vagy mező szélére, és ott lerakják. Csakhogy ez komoly gondokat is okozhat. Igaz ugyan, hogy a növényi maradványok, miután lebomlottak, remek táptalajt biztosítanak, de gond is van velük bőven, és a kettő közel sincsen arányban egymással. 

 

 

Mi a gond? 

A baj a zöldhulladék lerakásával három összetevőből adódik. 

  • A lerakott kupacok bomlás közben hőt termelnek, ez az otthoni komposztálóban is így van. Ha nagy a szárazság - ami mostanában erősen jellemző - akkor a kupacok könnyen öngyulladáson esnek át, hatalmas erdőtüzeket is okozhatnak. Otthon ezt meg lehet oldani a slaggal, de az erdő szélén már nem. 
  • A kupacok alatt a természetes vegetációnak annyi. Hiába nem látjuk, lehetnek a földben védett növények, melyek így képtelenek lesznek kikelni. Ráadásul a kertből olyan invazív fajok gyökérmaradványai, magvai kerülhetnek ki a természetbe, melyek tájidegenek, és elnyomják az őshonos növényeket. Ilyen például a bálványfa, vagy az ecetfa, de a kokárdavirág, vagy a karmazsinbogyó, más néven kínai alkörmös. 

kép: Friends of the Ferguson Forest Centre photo

  • A harmadik oka a faunát érinti. A kerti hulladékban sok az ehető rész, ez vonzza a vaddisznókat, melyek így a települések közvetlen közelében élelemre lelnek, és sajnos károkat is okoznak. De a kupacokban remekül érzik magukat az egerek, patkányok is. a rágcsálók már önmagukban is problémásak ilyen közel a településekhez, de a nyomukban érkező rókák is problémát jelentenek, és nem csak a házi szárnyasokra. 

A felhalmozódott zöldhulladékot, ha el nem szállítják, és bezsákolva a kocsiba kerül, akkor az erdő helyett inkább egy hulladéklerakóba vigyük, itt ugyanis megfelelően tudják kezelni, nem okoz majd gondokat. 

lead kép: gardeningpro.org

Ezek is érdekelhetnek