Június 17. Hétfő, Alida, Laura

Műanyagmentesen az iskolában is

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A műanyagok közül az a legjobb, amelyik nincs. Ez azért is igaz, mert előbb vagy utóbb minden legyártott műanyag a kukában végzi. Hiába az újrahasznosítás, ha még egy termék olyan szerencsés is, hogy bekerül a rendszerbe, egy idő után már nem lehet többször ismételni a folyamatot.

Hol kezdjük?

Az érzékenyítés témája az utóbbi napokban erősen előkerült.Érzékenyíteniazonban szükséges, főleg abban az esetben, ha a műanyagokról van szó, melyekkel a gyerekek is már születésüktől találkoznak, és azok tökéletesen arészeivéválnak a mindennapjaiknak. Mikortól pedig már tényleg hathatunk az értelmükre a természetvédelem terén,addiga műanyagok használata teljesen mindennapos lesz.

Egyszerű példa: az iskolában a mappák műanyagból vannak, a füzetborító szintén, de még a hegyező és a tolltartó is részben műanyag. A ceruzákban is szerephez jut, az ecsetek sokszor 100%-ban műanyagból készülnek. Pedig ennek nem kellene feltétlenül így lennie.

Másképp

A kaliforniaiWisdomSupplyComanyalapítói - két hölgy - úgy érezték, itt az ideje megállítani azt a folyamatot, melyben a műanyagok a boltok polcairól gyakorlatilag egyenes úton jutnak el a tengerekbe. Erre pedig a legalkalmasabb területnek az iskolákat, irodákat ítélték.

Létrehozták azt a termékcsaládot, mely egyetlen ponton sem tartalmaz műanyagokat, legyen szó az ecsetekről, hegyezőkről,tolltartókrólvagy akár a mappákról. A tollakat ón dobozban lehet szállítani, a ceruza újrahasznosított papírból készül - ahogyan a füzetek vagy a mappák is. Műanyagnak helye nincs. Sőt. A mappák esetében arra is figyeltek, hogy ha nagyon elhasználódik, akkor egy csavarhúzó és 2 perc ráfordítás kell ahhoz, hogy a fém részeket levegyük, és áttegyük egy másik mappa alapra.

A cég kezdőcsomagokat is kínál kisiskolásoknak,egyetemistáknakde akár irodai felhasználásra is. A csomagok után pedig ajándék pontok járnak, amiket később beválthatunk termékekre, vagyis a beszerzés nekünk is gazdaságossá válik, és a Földnek is jó. Már csak remélni lehet, hogy vagy ráharapnak az ötletre többen, vagy a cég terjeszkedik majd olyan mértékben, hogy a termékek itthon is elérhetőek legyenek. Perszeazértha egy kicsit jobban körülnézünk, találhatunk itthon is olyan megoldásokat, melyek a műanyagtól teljes egészében tartózkodnak!

képek és lead kép: inhabitat.com