2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid

PET helyett alumínium

2019. augusztus 29., 12:00
PET helyett alumínium

Aki azt gondolja, hogy a világ műanyag problémája nem rajta múlik, hiszen úgy sem lehet hatással a gyártókra, az nagyon téved. Ma már látszik, hogy a sok kicsi sokra megy elve nagyon erősen érzékelhető, és a gyártók saját érdekükben gyorsan reagálnak is ezekre a trendekre. 

PET 

A műanyag-szennyezettséggel kapcsolatosan az egyik főkolompos, melyet szinte minden cikk megemlít a PET palack. Ez az az anyag, melynek újrahasznosítása nehézkes, mégis milliárdszám vásároljuk napi szinten. Üdítőt és vizet veszünk így magunkhoz, de elfogyasztásuk után a PET palackok többnyire az óceánokban végzik, mérgezve ezzel a vizeket, az állatokat, és a körforgás végén minket, embereket is. 

kép: packagingnews.co.uk

Nem csoda, hogy ez az üzenet célba is ért, és az emberek egyre inkább keresik a műanyagmentes megoldásokat. A palackos vizek helyett a szódakészítőket, vagy éppen a vízszűrős kancsókat. Ezt a gyártók is érzékelik, és nem is késlekednek a válasszal. 

Alumínium 

Az üdítők egy része most is alu dobozban kapható - ezt van aki szereti, és van aki nem. Tény azonban, hogy ez még mindig sokkal környezetbarátabb, mint a műanyag, hiszen az alumíniumnak kétharmada újrahasznosítható, a PET palacknak ez kb 10%-ra igaz. 

A gyártók ezt fel is ismerték, és a vizeket is elkezdték alumínium dobozokban kínálni. A Pepsi, és más nagy gyártók is követik ezt a trendet a tengeren túlon, ami egyrészt nagyon jó, hiszen így jelentősen csökkenthető a műanyagszennyezettség, másrészt viszont még mindig fura megoldás. 

kép: lifeinaskillet.com

A víz ugyanis elérhető - a szerencsés országokban - a csapból is, nem kell azt a boltban megvenni. Ha a környezettudatosság szempont, akkor pedig mindenképpen ez lehet a jó megoldás, hiszen így nem kell gyártani, szállítani vagy újrahasznosítani, tonnaszám spórolva meg ezzel a szén-dioxid kibocsátást. Bár tény, hogy a csapból szénsavas víz nem jön, de nem is kerülnek bele olyan anyagok, amik a csomagolt termékekbe igen, éppen a csomagolásnak hála. Persze a csapvízzel is sok helyen vannak komoly problémák, ezen a téren az emberiség még erőteljesen fejlődésre szorul. 

lead kép: consent.yahoo.com

Ezek is érdekelhetnek