Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

Mostantól a régi farmerból egy teljesen új is készülhet!

Zöld zóna
2020. október 24. 16:00
null

A farmer egyike azoknak az anyagoknak, melyeket a legtöbbet használunk világszerte. Strapabíró, divatos, nagyon sok variációban elérhető, így szinte minden háztartásban található belőle néhány darab. Ráadásul pamutból készül, vagyis környezetbarát. Legalábbis egy pontig.

Gond?

A farmer valóban pamutból készült, melyet növényből állítanak elő, vagyis lényegesenkörnyezetbarátabb, mint a műszál. Azonban a gyapot egy erősen vízigényes növény, mely sajnos kiszorítja az őshonos növényzetet azzal, hogy termőterületet igényel. De hangsúlyozni kell, hogy még mindig jobb, mint a műszál!

kép: cleanipedia.com

A farmer lebomlása is megoldott, bár hosszú idő, és sajnos a vegyszeres kezelés miatt nem kifejezetten környezetbarát.Újrahasznosításávalazonban komoly gondok vannak. A pamut ugyanis az újrafeldolgozás során annyira sokat veszít minőségéből, hogy nem lehet belőle újra ruhát készíteni, ez pedig hatalmas adalék a farmerek ökológiai lábnyomához.

Levis

Mivel ma már erős társadalmi nyomás tapasztalható a piacon a környezetbarát termékek javára, így érthető, hogy a nagy farmermárkák is keresik a lehetőségeket, hogykörnyezetbarátabbmódokon lehessen a termékeiket kezelni.

ALevisegy svéd startup, aRenewcell találmányában látja a jövőt. A kis cég egy olyan kevert anyagot dolgozott ki, mely részbenfapép, részben pedig pamut. Hogy ezmiértjó? Mert így az anyag egyszerűen és olcsón újrahasznosítható, abból gond és különösebb minőségveszteség nélkül lehet újra ruhát létrehozni.

kép: nudiejeans.com

Hogy ez miért jó? Egy elhasználódott farmerbőlnyilvánaz újrahasznosítás sem készítvadonatújat, de egy másik, új nadrág alapját adhatja. Ehhez így már lényegesen kevesebb gyapotra – pamutra van szükség, ami sokkal kisebb környezetterhelést is jelent. Ha pedig mindetbiopamutbólkészítik el, akkor járunk a legjobban!

A körkörös gazdaságba bekapcsolni talán a divatot a legnehezebb, hiszen a nagy márkáknak sokszor nem érdeke az, hogy ruháik tartósak, vagy könnyebben elérhetőek legyenek. Bár aLevisamostanilépéssel sokat haladt a célja felé, ezt például egyHermes, vagy egyBurberryesetében nem megvalósítható, vagy inkább az üzletpolitikával nem összeegyeztethető megoldás.

lead kép: fibre2fashion.com

régiújfarmerhasználtruhaember