Június 21. Péntek, Alajos

Környezetbarátabb pelenka? Igen, de sajnos csak részben...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az eldobható pelenkák komoly segítséget jelentenek a szülőknek világszerte. Sajnos azonban tény, hogy ezzel azt is elérjük, hogy a gyerekünk már élete első két-három évében több 100kilóhulladékot tudhat a háta mögött. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az eldobható pelenkák iránti kereslet visszaesne....

Nem olyan jó

Ezt magyarázhatjuk azoknak az embereknek, akik évekig áztatták, mosták, főzték és vasalták a kakis pelenkákat. Számukra az eldobható pelenka maga akánaán. És hát legyünk őszinték, valóban egyszerűbb egy mozdulattal megszabadulni a pelenkától, mint hosszasan tisztogatni, fertőtleníteni.

kép: indiamart.com

Bár előbbi sem éppen környezetbarát a vegyszerek és az elhasznált víz okán, de sokkal jobb megoldás, mint a töméntelen mennyiségű hulladék termelése. Arról nem is beszélve, hogy a nedvszívó réteg, mely apelusokbanvan, bizony kőolajszármazék, vagyis duplán öngól az eldobhatópelus.

Környezetbarát megoldás

Egy nemzetközi kutatócsapat egy igen érdekes eredménnyel állt elő. Igyekeztek olyan nedvszívó anyagot kifejleszteni, mely környezetbarát, és melléktermékekből, kvázi hulladékból készül. Ez mostanra sikerült is, méghozzá a búzából kinyert glutén segítségével.

Fontos, hogy ez azélelmezéstnem érinti, vagyis nem használ olyan anyagokat, amiket egyébkéntelfogyasztanánk. Az anyag, amit sikerült létrehozni, saját súlyának négyszeresét képes felvenni tiszta vízből, és 600 szorosát sóoldatból. Ez még mindig nem olyan jó, mint az emlegetett kőolajszármazék, de a kutatások alapján az anyag nedvszívóképessége még fokozható!

kép: bamboolik.eu

A hír remek, hiszen ezzel sikerült egy részletet fenntarthatóvá tenni apelenkákban. Nyilván nem csak itt lesz használható a kifejlesztett anyag, vagyis létjogosultsága mindenképpen van, a pelenkákkal ellentétben.

Az eldobható pelenka ugyanis még akőolajszármazéknedvszívó anyag nélkül is kifejezetten rossz hulladék - már ha ennek vannak fokozatai. Mivel létezik lényegesen kevésbé szennyező alternatívája,ígyha lehet, érdemes megfontolni a váltást. Ezzel ugyanis lényegesen kisebb lehet a gyermekünk ökológiai lábnyoma, ami a jövőben igen nagy hangsúlyt is kaphat.

lead kép: Getty ullstein bild