2023. június 3. szombat
Klotild

Fedje pelenkával a házát - így környezetbarát

2020. január 1., 12:00
Fedje pelenkával a házát - így környezetbarát

Az újrahasznosítás szép dolog, már ha az ember hajlandó vállalni a kellemetlenségeket. Sőt, a legjobb az, ha olyan termékkel helyettesítjük az eldobhatóakat, melyeket akár otthon is tudunk újra és újra használni. Sokszor azonban a kényelem az erősebb, és tonnaszám termeljük a szemetet, amivel nem lehet mit kezdeni. Illetve mégis, hiszen sok olyan termék van, melyről nem is gondolnánk, hogy honnan érkezik. 

Pelenka és intim betét 

Két olyan dolog, melyek nem újrahasznosíthatóakNagyanyáink ugyan megoldották mindezt úgy, hogy mosható pelenkát használtak, de ez nem csak nagyon sok munkával járt, hanem kényelmesnek sem igazán volt mondható. Az intimbetét elődeiről már nem is beszélve. 

kép: huggies.com

Nem csoda, hogy a társadalom rákapott az eldobható pelenkákra, és más higiéniai termékekre, de ezeknek is megvan a maga ára, jelesül az, hogy nem igazán lehet mit kezdeni velük. Műanyagtartalmuk miatt az égetésük nem szerencsés, felhasználásuk miatt pedig kezelésük sem éppen egyszerű. 

A környezetre gyakorolt hatásuk pedig kifejezetten nagy, annyira, hogy van olyan szigetország, ahol kategorikusan megtiltották az eldobható pelenkák használatát. 

Tegyük a fejünk fölé 

Bár meglepő lehet, mind a pelenka, mind az intim betét felhasználható újra. Persze ehhez igen komoly tisztítási folyamaton kell keresztülmenniük. És az is igaz, hogy nem ugyan arra fogják használni őket, mint eredetileg. 

A tisztítás során kinyerik a termékekből a bennük lévő polimereket, vagyis gyakorlatilag a műanyagot. A visszamaradó anyagok lebomlanak, ezekkel nincsen különösebb gond. A visszanyert polimerekből pedig tetőcserepet gyártanak. Ez semmiben sem különbözik a forgalomban lévő, műanyag alapú cserepektől, maximum abban, hogy a környezetre gyakorolt hatása összehasonlíthatatlanul kisebb. 

kép: alibaba.com

Külön jó hír, hogy az építőanyagok közt egyre könnyebben találhatjuk meg minden alapanyag környezetbarát alternatíváját, melyek szemétből készülnek. Az újra felhasznált fahulladékból készül lapoktól kezdve egészen a tégla újrahasznosított verziójáig, vagy a természetes alapú hőszigetelő anyagokig. Ezek pedig jelentősen zöldíthetik az építőipart is. 

lead kép: parenting.firstcry.com

Ezek is érdekelhetnek