2020. július 9. csütörtök
Lukrécia

Szemétből étkészlet

2019. október 5., 11:00
Szemétből étkészlet

A szemét megszüntetése terén a legtöbbször a műanyagokkal vagy az élelmiszerpazarlással szoktunk foglalkozni. Ennek oka, hogy ez a két szegmens nagyon erősen beleszül a jelenlegi legégetőbb problémánkba, mégpedig a klímakatasztrófa alakulásába. De nem csak az a két szemét van a világon. 

Törmelék 

Jelentős mennyiséget teszi ki a szeméttelepeken a törmelék, melynek összetevői a kövek, tégladarabok, üvegek és porcelánok. Ezek mennyisége is több tonnára tehető, és bizony így összességében már mindenképpen foglalkozni kell ezzel a szemétcsoporttal is. 

kép: inhabitat.com

Annál is inkább, mivel, ha a szemét lebomlási idejét is figyelembe vesszük, akkor bizony azzal szembesülünk, hogy a műanyagokéval vetekszik ez az idő, igaz, legalább nem mérgezőek a részecskéik. Ennek ellenére érdemes lenne valamit kitalálni arra, hogyan lehet ezektől a hulladékoktól megszabadulni, hiszen a keletkezésük folyamatos, és bár újrahasznosíthatóak, mégis, a keletkező mennyiségnek csupán töredéke kerül vissza a körforgásba.

Szemétből termék 

A hulladékot lehet tekinteni valami szükséges rossznak. Lehet utálni és köpködni rá, vagy lehet értelmezni annak, ami: fel nem használt, parlagon heverő alapanyagnak. Pontosan ezt tette a Kikstarteren indult projektében is a Granby Műhely. Az Egyesült Királyságban működő vállalkozás kizárólag a szemetet, illetve annak válogatott összetevőit használva alkot valami egészen mutatósak, és hasznosat, amit, ha nem tudnánk miből is van még a designer lakberendezési üzletek polcain is keresnénk. Így azonban, hogy tudjuk, remélhetőleg még vonzóbb lesz, hiszen nem csak szép, tökéletesen tiszta, mentes minden szennyező anyagtól, és a funkcióját is maradéktalanul ellátja. 

kép: kép: inhabitat.com

a kő, porcelán és egyéb törmelékekből a cég étkészleteket gyárt, tányérokat, bögréket, több színben, nagyon szemrevaló kivitelben. A tányérok a funkcionalitásnak is megfelelnek, hiszen mikróba is lehet tenni őket, és a mosogatógép sem tesz kárt bennük. Kizárólag újra felhasznált anyagokból készülnek, és persze 100%-ban újrahasznosíthatóak. A beszerzésük sem annyira vészes, bár a szállítással együtt már a felső kategóriában lehetnek. A teljes vacsorakészlet ára kb 130 dollár, azaz körülbelül 40 000 forint 

lead kép: inhabitat.com