2021. április 18. vasárnap
Andrea, Ilma

Ilyen a valóban környezetbarát kávékapszula

2019. szeptember 23., 08:00
Ilyen a valóban környezetbarát kávékapszula

Az, hogy egy termék környezetbarát, sajnos még nem jelenti azt, hogy nem okoz hatalmas károkat. Ez igaz a kávékapszulák esetében is, melyek napjainkra igencsak nagy népszerűségre tettek szert. 

Jó, vagy nem? 

A kávékapszulák népszerűsége egyszerűségüknek köszönhető. Az embernek nem kell adagolni, méricskélni, csak elővenni egy kapszulát. Az sem baj, ha szeretnénk néha valami különlegesebb ízt, hiszen a kapszulák adagokra vannak bontva, vagyis nem kell egy egész zacskónyit pakolgatni állandóan a szekrényben.  

Kényelem. Ez az, ami végül az ember vesztét is jelenti. Ez az, ami miatt a műanyag olyan mértékben szennyezi már a Földet, mely lassan kezelhetetlenné válik. A kávékapszulák azonban szerencsére környezetbarátak, hiszen alumíniumból készülnek. Újra lehet őket hasznosítani, és készülhet belőlük ékszer, napszemüveg, vagy akár bicikli is. Persze csak abban az esetben, ha szervezetten képesek vagyunk őket összegyűjteni. 

kép: saveig.com

A kényelem azonban sajnos fontosabb, így a kapszulák egy jelentős része a szeméttelepeken végzi, csak Németországban évi 8 ezer tonna alumínium hulladékot eredményezve. És a kávékapszulák esetében - ahogyan rengeteg más esetben  - nem létezik alternatíva, nincs más megoldás, alumíniumból vannak, és kész. 

Mit lehet tenni? 

Ezt a kérdést tette fel magának Julian Reitze és Stefan Zender is. Arra jutottak, hogy az ember vagy lecseréli a mostani kávéfőzőjét, ami se nem gazdaságos, se nem környezetbarát megoldás, vagy a kávékapszulák terén vált lényegesen környezetbarátabb megoldásra. Ez azonban nem állt rendelkezésre, így a páros megalkotta. 

kép: tti-stuttgart.de

A Rezemo egy egészen új anyagot képzelt el a kapszulákhoz. Ez részben fa, részben pedig bioműanyag. A kávé íze nem változik, a kényelem is töretlen, bár az ár valamivel magasabb, de ez nem jelent tetemes különbséget. 

A kapszulák azonban használat után nem szorulnak gyűjtésre, nem kell őket összeszedni, tisztítani és különböző eljárásoknak alávetni, hogy másképpen éledhessenek újjá. Egyetlen dolgot kell velük tenni: kidobni a komposztra. Az anyagösszetételnek köszönhetően ugyanis egy egyszerű házi komposztálóban is gond nélkül lebomlanak, és termőföldként használhatóak újra. 

lead kép: heldth.com