Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Penészes falak? Ezeket a növényeket szerezze be! 

Zöld zóna
2020. szeptember 17. 14:00
null

A szobanövények nem csak esztétikai értékkel bírnak, otthonosabbá teszik a lakást, sőt, az adott helyiség levegőjét is tisztítják. Bár vannak, akik csak 1-1 növényt tesznek ki, ám ha vissza-visszatérő gondot okoz a penész, úgy érdemes kicsit többet beszerezni, ugyanis vannak olyanok, melyek remekül megakadályozzák azt, hogy a falakat ellepje a penész. Így nem kell erős vegyszereket bevetni, és még a műanyag flakonokat is megspórolhatjuk.

Vitorlavirág

Igazán impozáns szobanövény, mely fehér, vitorlaszerű virágairól kapta a nevét. Lakások, iskolák, folyosók kedvelt növénye, ugyanis egyszerű a gondozása. A közvetlen napfényt nem szereti, így inkább félárnyékos helyre tegyük. Remekül érzi magát a fürdőszobákban is, ugyanis imádja a párát. Éppen ezért a nedves helyiségekben a penész ellen is bevethető, mivel felszívja a levegőből a párát.

kép: fitoland.hu

Szobapáfrány

A vitorlavirághoz hasonlóan a szobapáfrány is párás közegben érzi a legjobban magát, így a nedvességet ahogy csak tudja, magához veszi, miközben párátlanítja a területet. Élénk zöld levelei remekül feldobják az adott helyiséget, és mivel nem kedvelik a tűző napot, így sokan a kevésbé világos fürdőszobába teszik.

Borostyán

A borostyánt nem csak a kertbe vagy a ház falára lehet futtatni, de bátran nevelhetjük bent a lakásban is. Az egyik legjobb légtisztító növényként tartják számon, így sokan tanácsolják a hálószobákba. A penész elleni küzdelem egyik díszes harcosa, ugyanis kutatások szerint remekül leszámol a spórákkal, de más, levegőben terjedő káros anyag ellen is hatásos.

kép: fitoland.hu

Anyósnyelv

Legénylakások kedvelt növénye, ugyanis igazán igénytelen, szinte elpusztíthatatlan. Nem igényel túl sok fényt, és azt sem bánja, ha valaki elfelejti olykor meglocsolni (sőt, akkor szükséges csak meglocsolni, ha már száraz a földje). Azonban nem csak a szívóssága miatt érdemes beszerezni, hanem azért is, mert a borostyánhoz hasonlóan remekül megszűri a levegőben lévő káros anyagokat (pl.: benzol, formaldehid), rengeteg oxigént termel, továbbá leszámol a penészspórákkal is.

Sárkányfa

A sárkányfa- azaz adracéna- jól bevált növény lakásokban, irodaházakban, mivel igénytelensége ellenére meglehetősen mutatós és hasznos. Félárnyékos helyeket kedveli, és nem szereti, ha sok vízben áll, így esetében az öntözéssel sem kell sokat bajlódni. Csökkenti a levegő CO2 tartalmát, megszűri a káros anyagokat, így a penészspórákat is.

lead kép: countryflowerfarms.org

vissza a természethezmaradj otthonegészségnövényemberpenész