2023. március 27. hétfő
Hajnalka

Növény, melynek nem kell föld sem? Hát persze!

2020. április 26., 12:00
Növény, melynek nem kell föld sem? Hát persze!

Sokszor olvashatjuk, hogy a kizöldített lakások mennyire jót tesznek a beszorított napokban, amikor az ember csak korlátozottan juthat ki, így kimarad a parkokban, erdőkben való séta. Ennek megfelelően szinte mindenki cserepeket vásárol, virágokat ültet, legalábbis azok, akiknek a lakása elég nagy. De mi a helyzet azokkal, akik a most divatos 30 négyzetméteres, vagy akár kisebb lakásokban vannak a négy fal közé szorítva. Ide ugyanis nem férnek el a cserepek nagy mennyiségben. 

Ne a bútorokra 

Az egyik megoldás számukra az lehet, ha elszakadnak a padlótól és a bútoroktól. Ez némileg magasabb beruházást igényel, hiszen kampókat, láncot is be kell szerezni. Igen, a megoldás a lógatott cserép, hiszen így azt a régiót is ki lehet használni, melyet semmi más nem foglal el. 

kép: quora.com

Ehhez azonban mindenképpen figyeljünk néhány apróságra. Egyrészt a magasság legyen nagy, mert nem jó érzés állandóan elhajolni a cserepek elől. Másrészt keressünk olyan darabokat, melyeknek alja úgy van kialakítva, hogy a víz ne folyjék ki belőlük. Ez fontos, hiszen nagyon nehéz pontosan annyi vízzel öntözni a növényeket, amennyit a talaj felvesz, viszont a túlcsordulás a lógatott növények esetében, melyek alatt nincsen tál, elég kellemetlen. Szerencsére azonban sok helyen lehet kapni kifejezetten lógatásra alkalmas cserepeket. 

 

Más perspektíva 

Ha valakinek nem tetszenek a lógatott cserepes megoldások, az akár a cserepet is elhagyhatja. Nem minden növény igényli ugyanis a földet. A legtöbben ismerik azokat a szépségeket, melyek a víz felszínén, vagy akár alatta nőnek. Ez azonban nem jó megoldás a kis lakásokban, hiszen a helyigényük nagyon nagy. 

kép: lookingafterorchids.com

Léteznek azonban olyan növények is, melyek sem földet nem igényelnek, sem pedig a víz felszínét. Léggyökereikkel a levegőből veszik fel a nedvességet, vagyis tulajdonképpen akárhová tehetjük őket, ahol csak elegendő fény van számukra. Az ilyen növények gondozása azonban nagyobb odafigyelést igényel, mivel rendszeresen párásítani kell körülöttük a levegőt. Ez napi spriccelést jelent, ami nem vesz több időt igénybe, mint 1-2 perc. 

És hogy mely növények alkalmasak arra, hogy így tartsuk őket? Több orchideafaj is tökéletesen elvan föld, vagy ültetőközeg nélkül, de egy igen népszerű, sok lakásban tartott növény is remekül érzi magát így, ez pedig a könnyezőpálma, vagy filodendron. 

lead kép: worldoffloweringplants.com

Ezek is érdekelhetnek