2023. április 2. vasárnap
Áron

Kenya új lehetőségre lelet a biogázban

2019. november 9., 11:00
Kenya új lehetőségre lelet a biogázban

Mit is jelent a szemléletváltás, melyről annyiszor hallhattunk? Egészen pontosan azt, ami most a vízijácinttal zajlik Kenyában. Az erőteljesen terjedő növény eddig megkeserítette az itt élők mindennapjait, most azonban olyan megoldást jelenthet, ami nem csak Kenyának, hanem a Földnek is jó. 

Afrika és falvai 

A modern városokban, és a gazdag öreg kontinensen a napelemek jelentik a tiszta energia lehetőségét. Ez azonban egy afrikai faluban egyáltalán nem reális lehetőség. Itt a fűtőanyag a fa, amivel főznek, ami ellátja a családot energiával. Ez azonban nem csak veszélyes, hanem káros is, hiszen bár így a nettó szén-dioxid kibocsátás nullára kihozható, mégsem ez a legideálisabb megoldás. 

kép: vietnamnews.vn

A fa tüzelés a levegő minőségét jelentősen rontja, főleg a zárt terekben. Ennél lényegesen jobb megoldások is vannak, melyek természetesen Afrikában is elérhetőek, de nem a falvakban, ahol erre se pénz, se igazán lehetőség nincs. 

Vízijácint 

Hogy hogyan jön ide a vízijácint? Ez az a növény, mely elképesztően szapora, és belepi Afrika tavait és folyóit is, mivel a száma tizennégy nap alatt megduplázódik. 

Mit lehet kezdeni egy olyan növénnyel, mely ilyen ütemben képes szaporodni? Eddig a bevett gyakorlat az irtás volt, ami kevés sikerrel járt, ráadásul hasznot sem igazán hajtott. Most azonban kiderült egy érdekes információ a vízijácintról. Ez pedig nem más, mint hogy a levelének kifejezetten magas a szén-nitrogén aránya, vagyis biogáz is előállítható belőle.  

kép: amazon.com

Ehhez csupán egy átalakító gép kell, melynek egyik oldalán bemegy a szárított növény és néhány nap múlva a bomlás miatt keletkező biogáz már használható is, miközben komposzt is keletkezik. Ráadásul 4 kilogramm szárított növény fedezi egy család egy napi energiaszükségletét. A rendszer csupán néhány hónapja aktív, de Kenyában már ültetvényeken termesztik a vízijácintot, és jelenleg mintegy 50 biogáz előállító gép üzemel, mely egyes falvakban már fedezi az energiafelhasználás 60%-át. A gázt ráadásul csővezetékeken juttatják el a lakosokhoz, vagyis könnyen gyorsan kaphatnak környezetbarát energiát. 

lead kép: amazon.com

 

Ezek is érdekelhetnek