2023. január 29. vasárnap
Adél

Lótrágyából energia? Igen, méghozzá nem is kevés!

2019. november 7., 12:00
Lótrágyából energia? Igen, méghozzá nem is kevés!

Sokakban felmerült már az az utópisztikus gondolat, hogy milyen jó lenne, ha autók helyett a városokban újra lovakon lehetne közlekedni. Sőt, a kisebb távokra, a boltba és az iskolába is ezekkel a gyönyörű lényekkel mehetnénk. 

Vissza a lovakat! 

Ha lovon közlekednénk, nem lenne dugó, nem lenne szmog. Természetesen az áruszállítást nehéz lenne így megoldani, de a személyközlekedést nem. A kisebb távokat a városokban nem sokkal több idő lenne megtenni, és az ittas lovaglás sem szedne annyi áldozatot. Csakhogy a lóval együtt jár a lótrágya is, ami egy városban nem éppen szép látvány. 

kép: hu.pinterest.com

Ez ugyan igaz, de ha nem is szép - vagy túl illatos – nagyon hasznos tud lenni. Erre mutatott rá a Fortum HorsePower cég, mivel az ő technológiájukkal idén már ötödszörre termelik meg a Helsinki Nemzetközi Lóshow energiaszükségletét. A lótrágya felhasználásával a világítást, az eredményjelző táblákat és a mobilok töltését is meg lehet oldani, sőt, a környező háztartásoknak is jutott az energiából. 

Lótrágya és energia 

Akármilyen meglepő is, erre is használható a trágya. Ráadásul nem is új a dolog, hiszen évek óta hasznosítják így az állattartásból keletkező mellékterméket, ezzel csökkentve valamelyest az állatállomány klímaváltozást elősegítő hatását. Ha pedig minden trágya hasznosításra kerülne, az sokat segítene a Földön is. 

kép: thehorse.com

A trágya ugyanis nagyon jó energiaforrás. A legtöbb család két autóra vágyik, hogy mobilisak legyenek. Két ló sokkal jobb megoldás, hiszen az általuk termelt trágya egy átlagos ház éves fűtésigényét is képes fedezni, ez pedig nem kis szó. Mindemellett a hígított trágyából az energiatermelés után visszamaradó anyagok tökéletesen képesek kiváltani a műtrágyákat, hiszen ugyanolyan magas a nitrogéntartalmuk. De mellette más nagyon hasznos anyagokat is tartalmaznak, így nem csak a terméshozamot növelik meg, de a föld minőségét is jelentősen javítják. 

Egy utópisztikus világban a városokban lovakkal közlekednek, így nincs szmog, és az állatok közelsége az emberek lelkét is megnyugtatja. Ez az utópia azonban üzletileg is jó lehet, ha a trágyát nem az álom hátráltatójának, hanem mozgatórugójának tekintjük a klímakatasztrófa korában! 

lead kép: cpr.org

Ezek is érdekelhetnek