2023. február 2. csütörtök
Aida, Karolina

A nyílt tenger is sok energiát adhat!

2019. október 21., 12:00
A nyílt tenger is sok energiát adhat!

Ma már nem kérdés, hogy át kell térnünk a fosszilis energiahordozókról a megújuló társaikra, már persze abban az esetben, ha élni akarunk. Ezt pedig mindenki nagyon szeretné, csak hát vannak nehezen áthidalható problémák a megújulókkal. Persze nem mindenkinek. 

Mi a gond? 

Számtalanszor lehetett már hallani - főleg az olajlobbi szájából -, hogy a megújulókkal nem lehet stabil energiatermelésre beállni. Ehhez vagy azt kellene elintézni, hogy mindig süssön a nap és fújjon a szél, vagy azt, hogy a többlet energiát nagy mennyiségben, sokáig és veszteség nélkül lehessen tárolni. Jelenleg azonban ezen problémák egyike sem megoldott. 

kép: marineenergy.biz

Ez az oka, hogy a világ az atomenergia felé mozdul, mert ez legalább nem termel szén-dioxidot. Ugyanakkor Franciaország példáján már láthattuk, hogy a klímakatasztrófa következtében jelentkező hőhullámok a folyókra is hatással vannak. És a melegebb víz sokszor már nem alkalmas arra, hogy megfelelően hűtse a reaktorokat. 

Vagyis muszáj lesz egy olyan, megújuló, tiszta energiaforrást találni, mely folyamatosan biztosítja a termelést, nincsenek benne szünetek, és nem is tesz kárt a bolygóban. 

Hullám 

Azt már rég tudjuk, hogy a tengerek és az óceánok nyílt vizei képesek az energiatermelésre, csak az a gond, hogy igen nehéz ezt az energiát kinyerni. Legalábbis eddig nemigen sikerült, most azonban két energetikai fejlesztőóriásnak köszönhetően változhat a helyzet. Az amerikai Vigor, és az ír Ocean Energy összefogott, és hathatós állami támogatással létrehozták a 826 tonna súlyú OE bóját. 

kép: offshorewind.biz

Ez az úszó szigetszerű építmény képes 1,25 megawatt teljesítményre, mely tekintélyes mennyiség. Ez elegendő ahhoz, hogy üzemeltesse a tenger alatti adatközpontokat, a közlekedési eszközöket, és a környező, a hálózathoz nem csatlakozó kisebb szigeteket is. A rendszer kisebb tökéletesítések után remélhetőleg el is terjed, mivel hatalmas előnye van a napelemekkel, naperőművekkel és szélfarmokkal szemben: folyamatos és stabil energiatermelésre képes. Ezt pedig kár lenne hagyni veszendőbe menni. 

lead kép: oceanenergy.online

Ezek is érdekelhetnek