2023. április 2. vasárnap
Áron

Megszületett az első szolármotor

2019. szeptember 23., 16:00
Megszületett az első szolármotor

Csodálatos dolog a napenergia, és az is, hogy képesek vagyunk kihasználni. Ám a fejlődés nem állhat meg, fokozatosan egyre jobban és jobban kell tudnunk hasznosítani az éltető napsugarakat, hiszen ez mindannyiunk érdeke. A fejlődésnek azonban több iránya is lehet. 

Napelem gondok 

A napelemek energiatermelése egyre jobb. Sikerült elérni olyan áttöréseket, melyekkel az energiatermelés akár 80%-os hatékonysággal is történhet, ami fantasztikus adat. A megtermelt energia tárolására is egyre jobb megoldások vannak, így az emberiség mindenképpen a jó irányba halad. 

kép: cleantechrepublic.com

A Nap energiáját kinyerve vagyunk képesek működtetni például a villanymotorokat is, amivel a környezetszennyezés mértéke jelentősen csökkenthető. A tiszta energia segítségével sem lesz azonban nulla, hiszen a villanymotorok alkatrészei cserére szorulnak, vagyis hiába a teljesen megújuló áramtermelés, hulladék, vagyis szennyezés így is keletkezik. Ezt a gondot igyekezett megoldani Alain Coty, aki a szolármotorban látta a lehetőséget. 

Megérkezett 

A Saurea nevű francia stratup végre megérkezett a szolármotorral, aminek talán az egyik alapító Isabelle Gallet-Coty örül a legjobban. A hölgy nagyapja ugyanis az, aki meglátta a lehetőséget a fejlesztésben, és három generáció munkája eredményeképpen végre elérhető az innováció. 

A szolármotor lényege, hogy a Nap erejét közvetlenül mozgási energiává képes alakítani, ehhez nem kell sem tároló, sem átalakító szerkezet, vagyis nincs szükség azokra a kopó alkatrészekre sem, amik a villanymotornál jelen vannak. Hogy ez mennyire igaz, azt jól mutatja az is, hogy a szolármotorra a sturtup 20 év garanciát ad, ennyi ideig biztosan nem igényel semmilyen karbantartást a rendszer. 

kép: linkedin.com

A motor jelenlegi formájában alkalmas szellőző rendszerek turbináinak üzemeltetésére, vagy vízszivattyúk mozgatására is. A találmány egy másik igazán jó oldala, hogy az elszigetelt, infrastruktúra nélküli területeken is gond nélkül alkalmazható, sem vezetékek, sem töltők nem kellenek hozzá. 

Igaz, a motor ára egyelőre igen magas, hiszen alkalmazástól függően 2500-3500 euró, vagyis 855 000 és 1 197 000 forint közt mozog, de további fejlesztésekkel az ár is alacsonyabb lehet. 

lead kép: solarimpulse.com

Ezek is érdekelhetnek