Június 13. Csütörtök, Anett

Ősszel, sőt, télen se feledkezzen meg a madáritatókról!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Madáritatópetpalackból

Apet palackok a legkörnyezetszennyezőbb anyagok közé tartozik, hiszen kb. 450 év a lebomlási idejük. Sajnos a legtöbb ital ilyen palackokban kapható, így óriási mennyiség halmozódik fel belőlük. A legideálisabb az lenne, ha egyáltalán nem is vásárolnánk meg ezeket a termékeket, ám ha ez nem megoldható, akkor próbáljuk megújrahasznosítani, hogy ne a szeméttelepen végezze. Az egyik ilyen lehetőség, hogy madáritatót készítünk belőlük. Mutatjuk, hogyan!

Hasznosítsa újra!

Még mielőtt rátérnénk a madáritatóra, ejtsünk pár szót arról, otthonunkban miként lehetneújrahasznosítaniapetpalackokat. Készíthetünk belőlük a kertbe csepegtetőt, madáretetőt, ágyásszegélyt, gyerekeknek tárolót, tolltartót, pénztárcát, felhasználhatjuk ültetésre, palántázhatunk bennük, kis kreativitással alkothatunk díszeket stb.

kép: backyardbirds.co.nz

A variációk száma végtelen, hiszen vághatjuk, díszíthetjük, festhetjük, ragaszthatunk rá, kilyukaszthatjuk. Éppen azért, ha csak lehet, hasznosítsa újra a kiürültpetpalackokat, ezzel is védheti a környezetét.

Így készítsen madáritatót

Petpalackból madáritatót is készíthet, és csupán pár hozzávalóra van szükség. Válasszon egy alátétet (pl. egy cserépalátétet), majd ragassza a közepére apalackkupakját. Miután megszáradt fúrjon rajta egy lyukat, hogy oda tudja csavarozni a kupakot (úgy még tartósabb), és egy anyával zárja le. A palack nyakát lyukassza ki pár helyen, hogy ki tudjon belőle folyni a víz. Utána már csak meg kell tölteni, és a kupakot rácsavarni.

kép: songbirdgarden.com

Nem muszájpetpalackot használnia

Ha nem akarjapetpalackból elkészíteni a madáritatót, más lehetőségek is rendelkezésre állnak. A legegyszerűbb, ha egy cserépalátétet,vagy egy régebbi tálat, mélyebb tányért használ erre a célra, amit akár egy farönkre is rátehet, de készíthet kis emelvényt régi cserepekből is. Ezeket, ha szeretné, díszítheti, megfestheti, hogy mutatósabb legyen. Az itató tányért akár fel is függesztheti valahova (ekkor a széleket kb. 3 ponton fúrja meg, és húzzon át a lyukakon kötelet vagy láncot).

lead kép: songbirdgarden.com