2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid

Madárdallal ébredni? Így érheti el a kertben

2020. május 16., 16:00
Madárdallal ébredni? Így érheti el a kertben

Arról már esett szó, hogy mit is érdemes tenni azért, hogy a méheket becsalogassuk a kertünkbe. Azonban az sem mindegy, milyen rovaroknak, ezzel pedig milyen madaraknak tudjuk csábítóvá tenni a kertet, hiszen így hatalmas segítséget adunk a biológiai sokféleség megőrzésének, és nem utolsó sorban olyan élményekkel gazdagodunk, amik pótolhatatlanok. 

Madárbarát? 

Egy kert mitől lesz madárbarát? Nos, első lépésben természetesen egy-két madárodú kihelyezésétől, illetve itató, madáretető kialakításától, de azért itt nem áll meg a lehetőségek köre. Igazán madárbaráttá akkor tehetjük a kertünket, ha olyan környezetet alakítunk ki, melyben a rovarok jól érzik magukat, ez becsalja a rovarevőket, és olyan növényeket választunk, melyek termésükkel, ágaikkal lakhelyet és élelmet is kínálnak a szárnyas barátainknak. 

kép: coolgarden.me

A növények kiválasztásán, illetve a kert fenntartásán múlik, hogy mennyire lesz barátja a terület az élőlényeknek. És itt jön az igazán jó hír!  

Sem a rovarok, sem a madarak nem szeretik a tökéletesre nyírt bokrokat, vagy a milliméteres pontossággal rendben tartott gyepet. A tökéletes geometrikus formákkal rendelkező kertekben is megjelennek, de nagyobb számban, fajgazdagabban találkozhatunk velük, ha a kertész kicsit lusta, vagy hagyja élni a kertnek legalább egy részét. 

 

Növényzet és kerti munkák 

A növényzet kiválasztásánál a honos fajokat részesítsük előnyben, ezeket szívesebben látogatják a madarak is. A fás cserjék, és a honos fák pedig nem csak élelmet, hanem fészkelőhelyet is biztosítanak, főleg, ha nem vágjuk egyenesre az oldalukat, hanem hagyjuk őket kicsit kibontakozni. 

A rovarok és a madarak szempontjából is sokkal ideálisabb a kevésbé rendezett füves, gyepes terület. Ez azt jelenti, hogy legalább egy kis részen hagyjuk, hogy a “gaz” nőjön, ne nyírjuk le a füvet. Ezzel nem csak színpompás vadvirágokra teszünk szert, hanem olyan élőhelyet biztosítunk, melyben tömegesen jelennek meg a hasznos rovarok, és persze az őket fogyasztó madarak is. Ráadásul a kert fenntartására is lényegesen kevesebb időt kell szánnunk. 

kép: coolgarden.me

És mit kapunk cserébe? Nem csak azt az élményt, hogy megleshetünk egy fészkelő madarat – persze csak nagyon nagy csendben és óvatossággal -, hanem azt az utánozhatatlan boldog érzést is, amikor a kertbe lépve a madárdal betölti a levegőt, igazi, hamisítatlan természetet csenve a kertvárosi környezetbe. 

lead kép: deerbusters.com

Ezek is érdekelhetnek