2021. november 28. vasárnap
Stefánia

3 milliárd madár - ennyi a veszteség

2019. szeptember 26., 16:00
3 milliárd madár - ennyi a veszteség

3 milliárd egyeddel csökkent a madarak száma az USA és Kanada területén az elmúlt 50 évben. Ez nagyjából 29%-os populációcsökkenést jelent, ami hatalmas szám. 

Kellenek a madarak 

Madarakra szükség van, és nem csak az olyan romantikus elképzelések miatt, hogy mi lenne velünk madárdal nélkül. Sokszor elfelejtjük, hogy a madarak mekkora szerepet játszanak abban, hogy mi, emberek megfelelő mennyiségben termelhessük élelmiszereket. 

kép: hu.pinterest.com

A populációk csökkenése erősen érintette az olyan fajokat is, mint a feketerigó, a pinty a veréb vagy a fecske. Ezeket a madarakat pedig nehezen lehet pótolni, mivel széles körben terjesztik el a magokat, és nem utolsó sorban kimagasló szerepet játszanak a kártevők irtásában. A biológiai sokféleséget ért károkról pedig még csak nem is esett szó. Pusztán gazdasági oldalról szemlélve a dolgot komoly kárról beszélhetünk, hiszen a kieső irtási funkciót így mással kell helyettesíteni, ami nem olcsó mulatság, míg ezt a madarak ingyen és bérmentve végzik el. 

A mi hibánk 

Bizony, kár is lenne szépíteni a dolgot, a madarak durva ritkulásának az ember az okozója. Több összetevő vezetett a drasztikus csökkenéshez. Mindenképpen szerepet játszik a folyamatban a klímakatasztrófa is, ez élőhelyek pusztítása és persze nem szabad megfeledkezni a rovarirtó szerekről és más kemikáliákról sem. Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a populációk csökkenésében szerepet játszanak a macskák, és a felhőkarcolók is. 

kép: birdingcouple.blogspot.com

Hogy lehet-e tenni a folyamat ellen? A válasz egyértelműen igen. A kutatásból ugyanis az is kiderül, hogy nem minden élőhelyen csökkent a madarak száma. A vizes élőhelyek hathatós védelme lehetővé tette, hogy a vízimadarak populációja, vagy a rájuk vadászó kopasz sasok száma növekedhessen. Ez utóbbi esetében bizonyíthatóan jelentős szerepet töltött be a madarak számának növekedésében az, hogy 1972-ben betiltották a DDT nevű permetszert, mely madarak millióinak életét vette el. 

Fontos lépés lehet az is, ha a rovarállományra koncentrálunk, azt is hathatós védelem alá helyezzük. A rovarok számának alakulása ugyanis jelentősen befolyásolja az azokat fogyasztó madarak számát is. A rovarvédelem pedig szintén kép fontos ponton valósítható meg: az élőhelyek védelmével - melybe a klímakatasztrófa elleni fellépése is beletartozik -, illetve a vegyszerezés jelentős csökkentésével. 

lead kép: abcbirds.org

Ezek is érdekelhetnek