Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Csomagolás nélkül is remekül lehet élelmiszert vásárolni!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Azérowaistszemlélet, azaz a hulladékmentességre való törekvés egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte, ami nagyon jó hír. Az emberek ugyanis kezdik megérteni: csak akkor van helyünk a bolygón, ha megértjük, hogy szemét egyszerűen nem létezik!

Pénz

A hulladékmentesség elérése nem éppen egyszerű, hiszen olyan anyagok vesznek körül minket, melyek kényelmi funkciót töltenek be, de semmi más értelmük nincsen. Ezek főleg csomagolóanyagok, melyek nélkülremekülelvolt a világ. Igaz, megjelenésük jelentősen megkönnyítette a mindennapjainkat, de sajnos rá kellett jönnünk, többet ártanak, mint használnak.

kép: beunpackaged.com

Ha pedig az emberek igyekeznek kikerülni a csomagolásokat, akkor máris egy üzleti lehetőség tárul elénk: a csomagolásmentes bolt. Ezekből az üzletekből egyre többet találhatunk, hiszen az ömlesztett áruk forgalma világszerte 1,2 milliárd euró lehet az óvatos becslések szerint. Az optimistább kalkulációk azonban a 3,5 milliárdot reálisabbnak látják.

A boltok megjelenése nem csak az üzemeltetőknek jó üzlet, hanem a bolygónak is. A becslések alapján csak az EU-ban 2023-ra évente 5500 tonna hulladékot spórolnak meg ezek a boltok! Egy-egy üzlet akár 1 tonna hulladékkal is könnyít a bolygón éves szinten.

Terjedés

Ha ez ennyire egyszerű, ha más dolgunk nincs, mint abefőttesüveget elmosni, és abba tenni a borsót, lisztet, rizst, vagy éppen a tejfölt, akkor miért nem terjednek rohamtempóban ezek az üzletek? Kereslet ugyanis erősen mutatkozik rájuk!

A gond az ömlesztett árukkal van. Ezek kereskedelme, a rájuk vonatkozó előírások és az élelmiszer-biztonsági besorolások miatt elég nehézkes az eladásuk, ráadásul sajnos viszonylag kevés termék esetében alkalmazható a megoldás. Ennek kiküszöbölésére hathatós kommunikációra van szükség a törvényalkotásban.

kép: harpersbazaar.com

Ehhez azonban nem kell olyan sok, csupán akarni kell. Ha pedig ez megvan, akkor a fogkrémes tubus, amosószeresflakon, a tészta zacskója, a kávé csomagolása, vagy a bevásárlózacskók tökéletesen feleslegessé válnak. Helyette olyan edénybe csomagolhatunk, amit mi magunk mostunk el, fertőtlenítettünk, tehát garantáltan tiszta, nem fogdosták meg több százan, mielőtt a bolt polcára kerülne. Ez pedig csak tovább fokozza az előnyét, arról már nem is beszélve, hogy a hulladékmentességgel azért némi pénzt is meg tudunk spórolni - globális szinten pedig nem is keveset!

lead kép: courtesy of Catherine Conway