2023. április 2. vasárnap
Áron

Vermontban már törvény írja elő a kötelező komposztálást!

2020. július 17., 16:00
Vermontban már törvény írja elő a kötelező komposztálást!

Vermont egyel előrébb lépett a világ többi államához képest. A környezetvédelem terén ugyanis egy újabb törvényt fogadtak el, mely kötelező érvényű az állam egész területén, és amely nem csak csökkenti az üvegház hatású gázok kibocsátását, hanem a mezőgazdaság versenyképességét is javítani lehet vele. 

Mindenki komposztáljon 

Ez az igény nagyon rég jelen van a környezetvédő szervezeteknél, hiszen jelentős mennyiségű üvegház hatású gáz kibocsátását lehetne ezzel megakadályozni, és az élelmiszerhulladék sem menne pocsékba, hanem jó minőségű termőföldként kerülhetne vissza a körforgásba. 

kép: kellogggarden.com

Vermont is hasonlóképpen látja ezt, így el is fogadtak egy törvényt, mely tulajdonképpen megtiltja, hogy a hulladéklerakókban komposztálható anyagokat tegyenek le. És ez bizony minden olyan dologra vonatkozik, mely valamikor élelmiszer volt, kezdve a rothadó zöldséggel, gyümölccsel, egészen az állati csontokig. 

 

Kell? 

A hulladéklerakókban rengeteg olyan szerves anyag csücsül, melynek sokkal jobb helyet is lehetne találni. A szeméttelepen csak kupacokban állnak, és bomlanak, miközben metán szabadul ki belőlük. Elvesztik értékes anyagaikat, nem kerülnek vissza a körforgásba, pedig ez lenne a sorsuk. Ráadásul az államban a lakossági hulladék közel negyede komposztálható lenne. 

A törvény vonatkozik az üzleti szektorra is, hiszen az éttermeknek például a hulladékuk fele olyan anyagokból adódik össze, melyeket minden további gond nélkül lehetne komposztálni. A törvényhozók annyi könnyítést adtak az érintetteknek, hogy egyelőre nem akarják komolyabban szankcionálni a törvény be nem tartását, bíznak az emberek belátásában. 

kép: gardeningknowhow.com

Ahhoz, hogy ösztönözzék az ilyen típusú újrahasznosítást, a kormány a honlapján tanácsokkal látja el az embereket ahhoz, hogy minél tökéletesebben és minél több anyagot tudjanak komposztálni. hiába van vele egy egészen kevés plusz munka, hiába kell néha átforgatni, Vermontban már nem lehet kifogást találni arra, miért is nem komposztálunk.  

A világon elképesztő élelmiszerpazarlás folyik. Ennek is elejét kell venni, de ha már valami mindenképpen a kukában végezné, legalább a kidobása ne legyen értelmetlen, kerüljön a komposztra, és adjon új életet a dísznövényeknek vagy töltse fel az éléskamrát a veteményes hozamának javítása révén. Így mindenki sokkal jobban jár! 

lead kép: knoxvilletn.gov

Ezek is érdekelhetnek