Május 25. Szombat, Orbán

Ledarálja a mikroműanyagot egy kis rák, de ez nagyon nem jó....

null

A műanyag jelentette szennyezés világszinten okoz gondokat, ráadásul olyan mértékben, amire nem is számítanánk. A látható műanyagoknál még egy fokkal rosszabbak amikroműanyagszemcsék, hiszen ezek a szervezetbe kerülve ott is rombolást okoznak.

Műanyag a gyomorban

Azt sajnos eddig is tudtuk, hogy egyes tengeri lények, mint a teknősök elfogyasztják a műanyagokat, egyszerűen azért, mert tápláléknak nézik azokat. A műanyag azonban azon túl, hogy nem emészthető, bélcsavarodást is okozhat az állatoknak, rengeteg életet követelve.

kép: quora.com

A műanyagok - bár a lebomlásuk sokszor több száz, akár több ezer évig is tarthat – a természetben nemmaradnakegyben. A napsugárzás és más környezeti tényezők fizikailag aprózzák az anyagot, aminek következtében úgynevezettmikroműanyagalakul ki, mely 5mm-nél kisebb szemcsékből áll. Az egészen apró anyag sem jobb, mint az előző, sőt! Bár nem látjuk, vagyis úgy gondoljuk, a gond megoldódott, de amikroműanyaga szervezetekbe kerülvegyulladásosfolyamatokat indít el, ami komoly veszélyt jelent az egészségre, az ember esetében is. Hiszen amikroműanyagokatmára mi is fogyasztjuk, akaratunkon kívül, egyre nagyobb mennyiségben.

Rákok

ACorkiEgyetem kutatói akrilleketvizsgálva arra a megállapításra jutottak, hogy az aprócska rákok amikroműanyagotis elfogyasztják, de a többi állattal ellentétben az emésztőrendszerükben amikrorészecskéknanoméretűvé, azaz lényegesen kisebbé válnak. A sejteknél is kisebb szemcsék azután távoznak az állatokból, legalábbis részben. A pontos folyamatot egyelőre a tudósok sem értik, de tény, hogy lezajlik, ezt elektromikroszkóposvizsgálatokkal igazolták.

kép: planetexperts.com

Az ember nem igazán tudja eldönteni, hogy ez akkor most jó, vagy nem, hiszen a sejtnél is kisebb részecskék már igazán nem jelenthetnek olyan nagy gondot. Vagy mégis?

Sajnos jelenthetnek. A nanométerű műanyag sejtszinten képes változásokat okozni, ami olyan kihívás elé állítja az orvostudományt, mellyel eleddig sohasem találkozott. Ugyanakkor a folyamat, melyben a rákok emésztőrendszere tovább bontja a műanyagrészecskéket érdekes lehet abból a szempontból, hogy hogyan lehet ártalmatlanítani az emberi tevékenység egyikleggyilkosabbhulladékát, a műanyagot.

lead kép: alphadognutrition.com