2022. június 30. csütörtök
Pál

Már az esőben is műanyag van

2020. július 6., 08:00
Már az esőben is műanyag van

A műanyagokkal kapcsolatosan azzal már régen tisztában vagyunk, hogy nem leszünk képesek egyik pillanatról a másikra lemondani róluk. Ennek egyik oka, hogy erősen beleivódtak a mindennapjainkba, a másik ok pedig nyilvánvalóan a pénz. A lobbytevékenység sem kicsi, de az is tény, hogy jelenleg a műanyag az egyik legolcsóbb csomagolóanyag. Már persze akkor, ha a ráfordított pénzt nézzük csak, és nem számolunk a környezetre gyakorolt hatásával. 

Mikroplasztik 

mikroműanyagok jelenléte sem újdonság az emberiség számára, hiszen a műanyagok kopnak is, mikroszkópikus szálak válnak le róluk használat vagy hordás közben. Ennek megfelelően az emberi környezet telis-tele van mikroplasztikkal, ami alól a folyók, általuk pedig a tavak és tengerek sem képeznek kivételt. 

kép: leakshare.org

mikroműanyagot kimutatták már a tengerek mélyén, a Pireneusok csúcsain, az állatok, és persze az ember szervezetében is. Eljutnak mindenhova, hiszen terjedésüket nem vagyunk képesek sem kontrollálni, sem megállítani. Hogy mennyire nem, azt egy friss tanulmány is megmutatja, mely Műanyageső esik címmel látott napvilágot. 

 

Eső 

Gregory Wetherbee, az Amerikai Geológiai Szolgálat (USGS) kutatója eredetileg arra volt kíváncsi, milyen mértékű a csapadék nitrogénszennyezettsége a Sziklás-hegységben. A mintákat tanulmányozva azonban jelentős mennyiségű mikroplasztikra bukkant, mely sajnos egyértelműen bizonyítja: a műanyag már visszahullik ránk is.  

Ez azonban nem csak azt jelenti, hogy a műanyag képes bekerülni a vízkörforgásba, hanem azt is, hogy ezzel kijelenthető, hogy gyakorlatilag a bolygón nincs olyan terület, ahol a műanyag ne lenne jelen. 

kép: inhabitat.com

Sőt, azt sem tudjuk igazán megmondani, hogy mi történne akkor, ha egyik napról a másikra egyszerűen felhagynánk a műanyagok gyártásával és használatával. Hiszen a környezetünknek most már részei ezek a szemcsék, és tudjuk, hogy fizikai aprózódáson ugyan keresztül mennek, de a kémiai lebomlásuk akár 1000 évet, vagy többet is igénybe vehet. 

Hogy ez pontosan mit is jelent az ökoszisztémákra nézve, azt sajnos pontosan nem lehet tudni, mivel keveset tudunk a műanyagok hatásáról a szervezetre. A nagyobb darabok mindenképpen károsak, de a mikrolpasztik alattomosabb ennél, hiszen nem akad sem a torkunkon, se nem tömi el belső szerveinket. Az biztos, hogy segítségével a szennyező anyagok és a mikrobák is könnyebben jutnak a szervezetbe, ráadásul ma már azt is tudjuk, hiszen bizonyított tény, hogy a mikroplasztik az egészségünket is károsítja.

lead kép: wsvn.com

Ezek is érdekelhetnek