2023. szeptember 23. szombat
Tekla

Bizonyították: gondot okoz a mikroműanyag a szervezetnek

2020. május 11., 08:00
Bizonyították: gondot okoz a mikroműanyag a szervezetnek

mikroműanyagok jelenlétével egyre több tanulmány és kutatás foglalkozik. Ma már tudjuk, hogy szinte mindenhol jelen vannak, még az olyan meglepő helyeken is, mint az Antarktisz, vagy a tengerek mélye, ahova az ember is csak ritkán jut el. De mire ez a sok kutatás, mikor még azt sem lehet tudni, hogy valóban gondot okoz-e nekünk a mikroműanyag? 

Együk meg... 

A műanyagok forradalma kényelmet és egyszerűséget hozott az emberiségnek, és megtanított minket egy borzalmas szokásra: használunk valamit, amit aztán eldobunk, mert már nincsen rá szükségünk. Ez a gyakorlat eredményezte, hogy a világ olyan műanyag szennyezettséggel néz szembe, amit orvosolni elképesztően nehéz. 

kép: kobis.hr

A műanyagok többsége több száz évig sem bomlik le, csupán fizikai aprózódáson megy keresztül. Ez azt jelenti, hogy egyre és egyre kisebb darabokra esik szét, míg végül mikroműanyag lesz belőle. Így pedig már nem csak az állatok fogyasztják el a műanyagot, mert élelemnek nézik, hanem minden élőlény, beleértve az embert is. 

 

Biztosan gondot okoz 

Azt tudtuk, hogy ma már a mi szervezetünkben is van mikroműanyag, de azt nem, hogy ez gond-e. Egy friss kutatás a madarak esetében azonban bebizonyította: igen, nagy bajt okoz a mikroműanyag. 

kép: indiatoday.in

A Tasmaniai Egyetem Tengeri és Antarktiszi Tanulmányok Intézete, pontosabban annak szakemberei egy kutatás során a Lord Howe sziget barna vészmadaraitól vettek vérmintákat. A vizsgálatot azért indították, mert a mérsékelten veszélyeztetett faj populációja csökken a területen, és arra jutottak, ebben bizony a mikroműanyagok jelenléte is közrejátszik. Azoknál a madaraknál, ahol az aprócska részecskék jelen voltak, a kutatók csökkent kalciumszintet mutattak ki. Ezen felül a testtömegük is kisebb volt, ahogyan a szárnyuk, csőrük, sőt, a fejük mérete is eltért a többiekétől. Ennél rosszabb, hogy a mikroműanyagok rontották a vesefunkciókat a kiválasztást, a szaporodási képességeket, neurológiai és viselkedésbeli eltéréseket is okoztak. A tanulmány rámutatott arra, hogy bizony a műanyagszennyezés nem csupán környezetvédelmi probléma, és nem csak a klímakatasztrófa kapcsán kell vele foglalkozni, hanem azért is, mert jelentős hatással van az egészségünkre és a környezetünk létére! 

lead kép: avadaenvironmental.com

Ezek is érdekelhetnek