Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Már az esőben is műanyag van

Zöld zóna
2020. július 06. 08:00
null

A műanyagokkal kapcsolatosan azzal már régen tisztában vagyunk, hogy nemleszünk képesekegyik pillanatról a másikra lemondani róluk. Ennek egyik oka, hogy erősenbeleivódtaka mindennapjainkba, a másik ok pedig nyilvánvalóan a pénz. Alobbytevékenységsem kicsi, de az is tény, hogy jelenleg a műanyag az egyik legolcsóbb csomagolóanyag. Már persze akkor, ha a ráfordított pénzt nézzük csak, és nem számolunk a környezetre gyakorolt hatásával.

Mikroplasztik

Amikroműanyagokjelenléte sem újdonság az emberiség számára, hiszen a műanyagok kopnak is,mikroszkópikusszálak válnak le róluk használat vagy hordás közben. Ennek megfelelően az emberi környezet telis-tele vanmikroplasztikkal, ami alól a folyók, általuk pedig atavakés tengerek sem képeznek kivételt.

kép: leakshare.org

Amikroműanyagotkimutatták már a tengerek mélyén, a Pireneusok csúcsain, az állatok, és persze az ember szervezetében is. Eljutnak mindenhova, hiszen terjedésüket nem vagyunkképeseksem kontrollálni, sem megállítani. Hogy mennyire nem, azt egy friss tanulmány is megmutatja, mely Műanyageső esik címmel látott napvilágot.

Eső

GregoryWetherbee, az Amerikai Geológiai Szolgálat (USGS) kutatója eredetileg arra volt kíváncsi, milyen mértékű a csapadék nitrogénszennyezettsége a Sziklás-hegységben. A mintákat tanulmányozva azonban jelentős mennyiségűmikroplasztikrabukkant, mely sajnos egyértelműen bizonyítja: a műanyag már visszahullik ránk is.

Ez azonban nem csak azt jelenti, hogy a műanyag képes bekerülni a vízkörforgásba, hanem azt is, hogy ezzel kijelenthető, hogy gyakorlatilag a bolygón nincs olyan terület, ahol a műanyag ne lenne jelen.

kép: inhabitat.com

Sőt, azt sem tudjuk igazán megmondani, hogy mi történne akkor, ha egyik napról a másikra egyszerűen felhagynánk a műanyagok gyártásával és használatával. Hiszen a környezetünknek most már részei ezek a szemcsék, és tudjuk, hogy fizikaiaprózódásonugyan keresztül mennek, de a kémiai lebomlásuk akár 1000 évet, vagy többet is igénybe vehet.

Hogy ez pontosan mit is jelent az ökoszisztémákra nézve, azt sajnos pontosan nem lehet tudni, mivel keveset tudunk a műanyagok hatásáról a szervezetre. A nagyobb darabok mindenképpen károsak, de a mikrolpasztik alattomosabb ennél, hiszen nem akad sem a torkunkon, se nem tömi el belső szerveinket. Az biztos, hogy segítségével a szennyező anyagok és a mikrobák is könnyebben jutnak a szervezetbe, ráadásul ma már azt is tudjuk, hiszen bizonyított tény, hogy a mikroplasztik az egészségünket is károsítja.

lead kép: wsvn.com

műanyagklímaesőFöldemberélet