Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Egy elmés innováció gyorsan képes a szennyezett vízből tisztát varázsolni

Zöld zóna
2020. július 27. 12:00
null

A tiszta víz problémája egyre égetőbben van jelen a mindennapjainkban is. Nekünk, akiknek az ivóvíz magától értetődő dolog, amikor a csapot megnyitjuk nagyon távolinak tűnik az szomjazás lehetősége, pedig sajnos nagyon sokakat érint a gond.

Inni, vagy nem inni

Sok esetben a probléma nem egyszerűen a víz hiánya. Erre már több megoldás is született, jellemzően a levegő páratartalmát alakítják vízzé. A másik lehetőség, amikor víz ugyan van, de az erősen szennyezett. Ez a nagyobbikbaj, mert vizet kinyerni a levegőből sokkal könnyebb, mint megtisztítani az emberi tevékenység szennyező hatásaitól.

University of Rochester

A levegő páratartalma ugyanis az olyan helyeken, ahol erretámaszkodva juthatunk csak vízhez, tiszta iható forrást jelent, maximum porral találkozhatunk benne. A szennyező anyagok jelenléte azonban azért gond, mert a víz tisztítása technológiai felkészültséget igényel, időt, sok esetben kémiai anyagokat, főleg, ha nem csak egyetlen ember ivóvizét szeretnénk előállítani.

Mobil, gyors, könnyű

Ez a három kritérium, aminek meg kell felelnie egy olyan eszköznek, melyet az USA katonasága használhat víz szűrésére olyan helyeken, ahol ez nem megoldott. Nem utolsó sorban ez megoldást jelenthet azoknak a civileknek is, akik olyan helyen élnek, ahol a tiszta ivóvíz ritka kincs.

A katonaság és aRochesteriEgyetem projektjében sikerült létrehozni egy különlegesalumíniumlapot, mely a víz tisztításában jeleskedik. Az anyagba ultrarövidfemtoszekundumoslézerimpulzusokkal igen sűrűn barázdákat vágnak. Ennek köszönhetően egyrészt az anyag elképesztően jó nedvszívó képességre tesz szert, másrészt a színe mélyfeketévé válik. Ennek is nagy jelentősége van!

University of Rochester

A nedvszívásnak hála a panel vízbe helyezve felszívja azt, minthaantigravitációstulajdonságokkal rendelkezne. A fekete színnek köszönhetően pedig magába zárja a napsugárzás energiájának nagy részét, magyarul elpárologtatja a felszívott vizet, méghozzá igen gyorsan. A magas hőmérsékletnek hála a szennyező anyagok koncentrációját, mint a festék vagy éppen az emberi vizelet olyan alacsonyra nyomja le, mely már nem okoz gondot a szervezetben. Vagyis az eszköz igen egyszerűen képes a szennyezett vízből ivóvizet készíteni, aminek a klímaváltozás tükrében óriási jelentősége lehet!

lead kép: tdma.info

vízivóvízemberhaláléletszennyezés