2022. november 29. kedd
Taksony

1000 éve nem látott aszály fojtogatja Dél-Afrikát

2019. november 5., 12:00
1000 éve nem látott aszály fojtogatja Dél-Afrikát

Egy természetes ciklus egyik legrosszabb része sújtja Dél-Afrikát, melyet azok a régiók éreznek meg a legjobban, ahol a vezetés nem készült fel, és nem tett azért, hogy a vízellátás folyamatos lehessen. 

kép: reuters.com

Tulajdonképpen Nyugat-Fokföld az egyetlen olyan tartomány, mely áldozott a gátak korszerűsítésére, illetve a sótlanítás fejlesztésére. Ezért ez az egyetlen olyan régió, melyet kisebb mértékben érint csak a vízhiány. 

kép: bbc.com

Jelenleg az ország 1000 éve nem tapasztalt aszályos időszakot él, mely rövid távon 20, hosszabb távon - és kisebb mértékben - azonban 220 évig érezteti majd a hatásait. 

kép: news.yahoo.com

Ez technikailag azt jeleni, hogy a kiszáradó folyókért, az ivóvíz eltűnéséért az országban nem lehet sem az embereket, sem bármilyen ipari tevékenységet. Dr. Gideon Groenewald hidrológiai szakértő elmondta, hogy egy természetes száradási ciklusban van most az ország, és ez bizony 2020-ban még rosszabb lesz. Változást csak az hozhat, ha heves esőzésekkel találkozik a régió, mert akkor a tározók egy ideig tudják majd szolgáltatni a vizet, de erre kicsi az esély. 

kép: thenerveafrica.com

A mostani szárazság decemberig húzódik majd, aztán fellélegezhet egy kicsit a terület, de annyi csapadékra, mely kihúzná őket a gondból, nemigen számíthatnak. Ezt pedig mind a termés, mind a haszonállatok megsínylik, hiszen tömegesen veszítik el mindkettőt a gazdák. 

 lead kép: enca.com

Ezek is érdekelhetnek