2023. április 2. vasárnap
Áron

Tömegesen pusztulnak az elefántok az aszály miatt

2019. október 31., 16:00
Tömegesen pusztulnak az elefántok az aszály miatt

Zimbabwét is aszály sújtja. Nem is kicsi, hiszen a szélsőséges időjárási jelenség már nem csak a vadvilágot, hanem az embereket is érinti. Tenni ellene pedig nehéz, bár lenne mit. 

Hullanak az elefántok 

A víz értékét csak azok értik igazán, akik megtapasztalták azt, hogy milyen, amikor nincs. Mert ha nincs víz, nincs élet sem. Szomorú mementója ennek a kijelentésnek az az 55 elefánt, mely az utóbbi napokban pusztult el a zimbabwei vízhiány miatt.

kép: afrik21.africa 

A Hwange Nemzeti Park igen szép létszámú populációval rendelkezik, jelenleg mintegy 45 000 elefántjuk van. Azonban ezeket az állatokat is itatni kell valamiből, így a park kénytelen volt 30 állatot eladni Kínának. A cserébe kapott összegből pedig kutakat ásnak, ami a többi elefánt fennmaradását biztosítja majd. 

A vízhiány kiváltója a klímaváltozás, mely az afrikai országban rondább arcát mutatja, mint Európában. Az aszály nem ismeretlen ezen a területen, de ilyen mértékben nem szokott jelentkezni. A szakértők azonban nem kergetnek álmokat, tudják, hogy egyre gyakrabban lesznek kénytelenek szembenézni ilyen, és rosszabb vízhiányokkal is. 

Bányászat 

A helyzetet tovább rontja, hogy a park körül intenzív bányászat folyik. A tevékenység miatt pedig a helyi folyók vizét is terelni kell, ami nem csak a vízellátást befolyásolja jelentősen, hanem az állatok életterét is. Így pedig a park területlének egy része igazából használhatatlan az állatok számára.  

kép: worldwildlife.org

Megoldás lehetne a bányászati tevékenység felfüggesztése, de erre nem sok esély van. Egyrészt a munkahelyek elvesztése, másrészt a jelentős adóbevétel kiesés jelentene gondot, vagyis a vízhiány megoldására más utat kell keresnie a park szakembereinek. 

Eközben Botswana parkjaiban is több, mint 100 elefánt lelete halálát a szárazság okozta éhségben, illetve az ezzel összefüggő betegségekben. a veszteségek pedig valószínűleg csak nőni fognak, hiszen az aszálynak még messze nincs vége, és a klímakatasztrófa tükrében csak rosszabb lesz.

lead kép: en24.news

Ezek is érdekelhetnek