Május 22. Szerda, Júlia, Rita

400 millió eurós zöldberuházás Párizsban

null

Párizs vezetése 2025-re, azaz öt éven belülre tűzte ki azt az időpontot, amikorra a városban már nem közlekedhetnek hagyományos üzemű buszok. Ez egy igen közeli dátum, és bizony fel kell kötnie a nadrágot a vezetésnek, hiszen 4700 járművet kell cserélni.

Tömegközlekedés

A városok levegőjének tisztábbá tétele fontos kérdés, de a koronavírus árnyékában talán még fontosabb. A kutatások ugyanis bebizonyították, hogy a levegő minősége hatással van a vírus terjedési sebességére, és azok, akik rosszabb levegőjű területeken élnek könnyebben fertőződnek a kórokozóval. Vagyis a tisztább levegő egészségesebb társadalmat tesz lehetővé. Kár, hogy a lépések megtételéhez egy világjárványra volt szükség.

kép: en.parisinfo.com

Mindenesetre Párizs már elkezdte a menetelést, hiszen a hatalmas város számtalan pontján az autósoknak már esélye sincsen. Mivel azonban az egyik leglátogatottabb turistacélpont is, így a tömegközlekedésre kifejezetten nagy hangsúlyt kell fektessen. Ezen belül pedig a buszok képezik azt a halmazt, melyeket cserélni kell, hiszen nem elektromossággal üzemelnek, vagyis erősen szennyezik a város levegőjét.

800

A lépések közt az egyik első - legalábbis ami már határozottan ebbe az irányba mutat -, hogy Párizs 800 elektromos buszra adott le rendelést, melyre 400 millió eurót áldoz. Na persze nem ezek az első elektromos buszok a városban, hiszen már most is közlekedik belőlük 83 darab, ám ezek szinte kizárólag a 341-es vonalon járnak.

kép: discoverwalks.com

A város nem kizárólag az elektromosságra támaszkodik a környezetbarát megoldások terén. Abioüzemanyagok alkalmazása is jelentős szerepet kap, hiszen ez a vonal azért még most is olcsóbb, mint a teljesen elektromos megoldások. Ezek ajárműveksem jelentenek majd újdonságot az utakon, hiszen most is közlekedik belőlük 140 darab, de számuk várhatóan tovább fog növekedni.

Hazánk számára is fel lett adva a lecke, mivel a felmérések alapján a turizmusban is egyre nagyobb jelentősége van, egyre nagyobbvonzerejevan azoknak a területeknek, ahol a fenntarthatóság és a környezetbarát megoldások előtérbe kerülnek. Vagyis a bevételek egy jelentős hányadának megtartásához mindenképpen lépések kell tennie Budapestnek is.

lead kép: discoverwalks.com