2022. november 29. kedd
Taksony

Kis kertet minden buszra!

2019. augusztus 1., 16:00
Kis kertet minden buszra!

A városok zöldterületeit növelni kell, ez nem is lehet kérdés. Hiszen egyrészt jót tesznek az embereknek, mert az egészségüket javítják, ezzel jót tesznek a társadalombiztosításnak, hiszen kevesebbet kell költeni az egészség helyreállítására. Emellett a zöld területek tisztítják, frissítik a levegőt, amire egy városban hatalmas szükség van, nem utolsó sorban pedig szén-dioxidot és port kötnek meg. 

Zöldet, de hova? 

Parkok és kertek, ezek kellenek a városoknak. Csakhogy lakni is kell valahol, a boltoknak is kell a hely, az infrastruktúráról már nem is beszélve. Nem igazán marad olyan terület, amit még fel lehet használni. A megoldás több összetevős, melyek közül kettő ismertebb is akad. Az első a zöldtető, melyet sok városban ma már kötelezővé tettek. Na nem a régi, csak az új épületek esetében, de ez is haladás. 

kép: newatlas.com

A másik megoldással itthon is találkozhatunk, ez pedig a sínek közti terület zöldítése. Ennek ugyan megvannak a hátrányai, hiszen sokszor láthatjuk a fotókat, ahogyan az autók felszántják ezt a területez, de ez nem szabályos, vagyis csupán meg kell szokni a fű ottlétét. Mindezek azonban még mindig kevesek, lehetne még zöldíteni. De hogyan? 

Mozgó kertek 

Mivel több szabad terület egyszerűen nincs, így az kertek kénytelenek valaminek a tetején elhelyezkedni. Ezek a házak, ahogyan már írtuk, de van még lehetőség! 

Pontosan ezt látta meg Marc Granen, aki a buszokat álmodta újra, Phyto Kinetic gyeptetős buszok formájában. Tulajdonképpen arról van szó, hogy a tömegközlekedés robusztus résztvevői olyan tetőt kapnak, mely nem csak mutatós, hanem a levegőt is tisztítja. Ehhez azonban némi átalakításra van szükség.  

kép: youtube.com

A busz tetejét nem földdel borítják be, mert ez nagyon nehéz lenne. Ehhez egy különleges hidroponikus habot használnak, hét centi vastagon, mely lényegesen könnyebb, mint a föld, így nem terheli a buszokat, nem növeli azok károsanyag kibocsátását. Az öntözésre is gondoltak, mely nyáron semmilyen plusz költséget nem jelent, mivel azt a légkondiból rendszeresen csöpögő vízzel oldották. 

És hogy van-e ennek értelme? Spanyolországban, Girona városában egy turistabuszon már láthatjuk a kivitelezést, de egyelőre csak itt. Ah azonban egy olyan metropolisban, ahol több ezer busz rója az utakat, mint New-Yorkban, az összes busz ilyen tetőt kapna, az nagyjából 100 ezer négyzetméternyi plusz zöldterületet, mozgó kerteket eredményezne. 

lead kép: morethangreen.es

Ezek is érdekelhetnek