Május 25. Szombat, Orbán

Védeni akarja a természetet? Tartsa be a szabályait, ne érintsen őzgidát! 

null

Az ember számos módon károsítja a környezetét, ráadásul sokszor úgy, hogy ezt nem is tudja. Persze mindenki ismeri a hulladék eldobálásából adódó gondokat, vagy akipufogó gázjelentette szennyezést, és ezzel együtt járó környezetrombolást, de vajon azt tudja-e, hogy “megmenteni” az őzgidákat ugyan ebbe a kategóriába esik?

Ne ments meg, nem vagyok bajban!

Ilyenkor, a nyár legelején szinte minden évben harsogják a lapok, hogy nagyon kérnek mindenkit, ne mentsenek őzgidákat. A kis borjak és gidák ilyenkor születnek, néhány naposak, és egyelőre képtelenek követni anyjukat, ha az veszélyt érez, vagy táplálkozni indul. Bár ezek a patások születésük után pár perccel már lábra állnak, a gyorsaság és a hosszú séták még nem az ő terepük.

A gidák, melyek a fűben lapulnak nem árvák, és még csak nem is betegek. Egyszerűen várnak, várják az anyjukat, aki jó eséllyel éppen a kirándulók elől menekült el, és távolabbról, rettegve figyeli, mi lesz az események kimenetele. A gidát ilyenkor elfekteti a fűben, aki pedig ösztönösen meglapul, várja, hogy a veszély elmúljon. A veszély, amit mi jelentünk rá nézve.

Káros és büntetendő

Nyilván nem rossz szándék vezeti az embereket, amikor a gidákat elviszik az állatmentőkhöz. De ezeknek a kis jószágoknak nincsen semmi baja, ráadásul azzal is tisztában kell lenni, hogy az élő vad az állam tulajdona, vagyis, ha elvisszük az erdőből, akkor lopást követünk el.

kép: fawnrescue.org

Arra is figyelni kell, hogy ne érintsük meg a gidákat, borjakat, ne hagyjuk ezt a gyerekeknek sem, és a kutyákat is tartsuk tőlük távol. Hiába rettentően aranyosak, és kínálkozik a kivételes alkalom, ezzel sajnos halálraítéljüka kicsiket. Az anyjuk ugyanis, ha megérzi az ember, vagy éppen a kutya szagát, nem gondozza tovább kicsinyét, ami így vagy éhen hal, vagy a ragadozók áldozata lesz.

A környezet, atermészetés a klíma védelmének alapja, hogy megértjük annak működését, és tiszteletben tartjuk a szabályait. Az erdő nem a mi otthonunk, mi csak vendégek vagyunk benne, vagyis nem szabad önkényesen átalakítanunk azt. Ha őzgidát, dámborjút, vagy hasonló fiatal állatot találunk, tisztes távolból szemléljük, és ha nagyon aggódunk, akkor telefonon jelentsük be, hogy árvának gondolt kis lényre akadtunk. A szakemberek ugyanis kellő óvatossággal ki tudják deríteni, hogy valóban segítségre szorul-e a kis jószág, vagy nem.

lead kép: cityofalamosa.org