2021. január 24. vasárnap
Timót

A környezetbarát bioetanol felzabálja a világ legfajgazdagabb szavannáját

2020. május 7., 16:00
A környezetbarát bioetanol felzabálja a világ legfajgazdagabb szavannáját

Óvatosan kell eljárni, amikor a zöldítés a téma. Egyes esetekben ugyanis az, ami egyik oldalról nagyon is örvendetes kezdeményezés, az a másikról komoly ökológiai katasztrófával is fenyegethet. Ez tökéletesen igaz Brazília, pontosabban Cerrado esetében, ahol a cukornád jelenti a megélhetés elsődleges forrását. 

Közlekedés 

A legjobb az lenne, ha mindannyian képesek lennénk megfizetni az elektromos közlekedést, amellett, hogy közben az energiát megújuló forrásokból nyernénk hozzá. Ez azonban még egy kicsit távolabb van, addig pedig maradnak a félmegoldások. Bár ezek nem tökéletesek, de mindenképpen jobbak, mint az eddigi lehetőségek. 

kép: tehrantimes.com

A bioetanol biztosan ilyen, hiszen nem szennyezi olyan mértékben a környezetet, ráadásul megújuló forrásból nyerik, méghozzá cukornádból. Vagyis mindenki nyer vele. Ez igaz, abban az esetben ha azt nézzük, mi a jó a klímának, vagy a gazdaságnak, egyes embereknek, de semmi esetre sem igaz, ha azt is nézzük, hogyan érinti ez azoknak a területeknek az ökoszisztémáját, ahol a cukornád terjeszkedik. 

 

 

Cerrado 

A világ egyik leginkább fajgazdagabb szavannai régiója, csakhogy gazdaságilag igencsak segítségre szorul. Ezt a kormány a mezőgazdaság fellendítésével kívánta elérni, melynek következtében a cukornád is megjelenhetett a területen. 

A világ igyekszik zöldülni, és a benzin helyett, vagy mellett egyre nagyobb mennyiségben fogyaszt bioetanolt is, amit cukornádból nyernek. Ha nő a kereslet, terjeszkedik az ültetvény, jelenleg éppen egy fél Svájcnyi területet akarnak beszántani, hogy profithoz jussanak. Ez gazdasági szempontból mindenképpen szerencsés, az éghajlatnak is jobb, mintha nem használnánk a bioetanolt, de az élővilágnak katasztrófa. 

kép: birchesgroup.com

a tudósok kalkulációi alapján a terület ilyen szintű megbolygatása a helyi ökoszisztémák súlyos károsodásával jár majd. Többek között olyan veszélyeztetett fajok tűnhetnek el 100%-osan a szavannás régióból, mint a sörényes farkas vagy az óriás hangyász, mely fajok eleve a veszélyeztetettségi listán szerepelnek. A zöldítés tehát mindenképpen jó ötlet, de az nagyon nem mindegy, melyik oldalról is állunk neki, hiszen a klímaválság mellett a biodiverzitás válsága is jelen van az életünkben, éppen most, és egy picit sem kisebb a jelentősége az éghajlati krízisnél! 

lead kép: blogs.iadb.org