2021. június 13. vasárnap
Anett, Antal

Erdő vagy ültetvény - nem éppen így kellene fákat telepíteni...

2019. augusztus 18., 13:00
Erdő vagy ültetvény - nem éppen így kellene fákat telepíteni...

Ültess fákat - hangzik a felszólítás, hiszen ezzel megállíthatjuk a klímakatasztrófát. Ez alapvetően igaz is lenne, ha a faültetést erdőtelepítésként értelmeznénk. A Nature magazinban megjelent tanulmány szerint azonban ettől nagyon távol vagyunk. 

Fák és erdő 

Több ország is hihetetlen léptékű faültetésbe kezdett, aminek az egész világ nagyon örül. Hiszen ezzel megállítható az elsivatagosodás, élőhelyet lehet teremteni az állatoknak, megfékezhető a klímakatasztrófa, vagyis mindenki jól jár. 

kép: theguardian.com

A Nature magazinban megjelent tanulmány szerint azonban a kép nem ilyen rózsás. A faültetésekkel telepített növényzet ugyanis 45%-ban olyan fa, melyet gyorsan be lehet takarítani a papírgyártáshoz, 21%-a pedig monokultúrás gyümölcsfa. Csupán a telepített területek mintegy 20%-a tekinthető erdőnek, a többi sokkal inkább szolgál üzleti érdeket, mintsem a klímaváltozás elleni lépéseket. Ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy ma több “erdőtakaróval” rendelkezik a bolygó, mint 1982-ben, mégsem érezhető a pozitív hatás. 

Kettőt egyszerre, nem mindegy? 

Most sokan kérdezhetik: nem mindegy, hogy milyen fák? A lényeg, hogy egyre több legyen. Nos, sajnos nagyon nem mindegy. A monokultúrás növénytermesztés ugyanis – amik a papírgyárashoz használt, valamint a gyümölcsfás területek is – messze nem képes annyi állatnak élőhelyet teremteni, mint az erdő. És aki a klímaváltozás elleni védekezésben bízik: a tényleges erdőségek 40-szer több szén-dioxidot képesek megkötni és tárolni, mint a gyors növekedésű “haszonfák” és monokultúrás gyümölcsösök.

 

kép: oswa.org

Vagyis meg kéne végre érteni, hogy az erdő nem azonos a fák sokaságával. Ráadásul a tényleges erdőtelepítések során is sok hibát vétenek. A fák közti távolságot is kicsire méretezik, valamint a túlságosan rendezett sorok sem tesznek jót az erdőnek. Ezektől még csodálatos élőhelyek lehetnének, és a co2 megkötésük is remek lehetne, csakhogy jelentősen tűzveszélyesebbek, minta természetes erdőségek, ami az egyre szárazabb és forróbb nyarak tükrében nagyon nem jó dolog. 

A faültetési akciókat mindenképpen folytatni kell, de hangsúlyt kell kapjon az is, hogy ne csak fákat ültessünk, hanem valódi erdőket telepítsünk, faji sokszínűséggel, rendezetlenséggel, a lehetőségekhez mérten leginkább természetes közeget megvalósítva, hiszen hosszabb távon csak ezek az erdők jelenthetnek nekünk támogatást az élhető bolygó fenntartásához.

lead kép: lob.com