Július 22. Hétfő, Marica, Veréna

Top 3 gyorsan növő fa, melyek alá behúzódhat kánikula esetén 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A nyári hónapok sokak számára olykor igen nagy kellemetlenséget jelentenek, főleg azoknak, akik rosszul viselik a nagy hőséget. Hogy a kertből ne kelljen mindig visszaszorulni a négy fal közé, esetleg bekapcsolni a légkondit, ezzel terhelve a bolygót és a pénztárcánkat, adunk pár tippet, milyen fákat ültessen, hogy egy kis árnyékot adhassanak.

Császárfa

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend a császárfa, melyet egzotikus megjelenésének,gyönyörűvirágainak és gyors növekedési ütemének köszönhet. Ha mindez nem lenne elég, ellenálló és jól viseli az átmeneti szárazságot is. Egyetlen hátránya, hogy bár virágai csodaszépek, sajnos csakkésőn, többéves korában kezd virágozni. Mint említettük, gyors növekedésű, ám hogy ez megvalósuljon, rendszeres öntözésre van szükség, valamint arra, hogy a környékén javítsuk a trágyázással/komposztfölddel a talaj minőségét. Fiatalabb korában érdemes óvni a fagyoktól takarással.

kép: kertesz.blog.hu

Létezik egy másik változata, a fagytűrő császárfa, mely az egyik leggyorsabbannövőfa, és pár éven belül óriásira is nőhet. Hatalmas leveleinek köszönhetően alatta kellemes árnyékot ad, így a nagy kánikulákban jó barátunk lehet.Széndioxid-elnyelőképessége iskétszerese a hagyományosfákénakgyors növekedése miatt.

Szomorúfűz

Talán az egyik legjobb árnyékot adó fa az a szomorúfűz, mely alá előszeretettel helyeznek kerti kávézó asztalokat, székeket. Vizek partján gyakran találkozni vele, ám a kertekben is remekül megél, ha kielégítjük fény-és vízigényét. Igen gyorsan nő (évente akár több métert is) és remekül bírja a metszést, így formázhatjuk is. Lomhullató, ám már kora tavasszal rügybe borul és hozza a zöldellő leveleit. Fontos, hogy közvetlenül trágyázni nem szabad, inkább kevert földdel javítson a talaj minőségén, máskülönben könnyen kiéghet!

kép: orchideahun.cafeblog.hu

Fehér akác

Szintén gyors növekedésű és igen szapora fa, mely gyönyörű, csüngő, fehér virágokkal rendelkezik. Talaj tekintetében nem válogatós, ugyanúgy kinő laza, homokos, szikes talajon is. A meleg, napos területen érzi a legjobban magát, és jól tűri a szárazságot is. Bár május második felében van a virágzása, ám előfordulhat, hogy ősz elején másodvirágzáson esik át (ahiedelem szerint ez arra utal, hogy hosszú ősznek nézünk majd elébe).

lead kép: ma7.sk