2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende

Így lesz légkondi egy szép növényből!

2019. június 11., 16:00
Így lesz légkondi egy szép növényből!

A nyár, a kánikula nem tesz éppen jót a környezetvédelemnek. Hogy miért, mert ilyenkor hajlamosak vagyunk ellágyulni, és mégiscsak meghozni egy olyan döntést, amitől előtte elzárkóztunk. 

Fűteni és hűteni 

Nem csak az energiafelhasználás miatt, hanem annak előállítása miatt sem környezetbarát dolog a fűtés és a hűtés (egyelőre). Az előbbiről azonban jól felfogott érdekeink miatt nem tudunk, és nem is akarunk lemondani. Utóbbi, vagyis a hűtés azonban már más tészta. Vannak helyzetek és életterek, ahol egyszerűen nem lehet másképpen védekezni a kánikula ellen, mint a légkondicionálóval. A lakótelepen, a 35°C-os lakásban hiába ecseteli az ember a káros hatásokat, és a Föld megmentését, nem nagyon tudnak mást tenni az emberek. Ahol azonban van lehetőség az alternatív megoldásokra, ott vétek ellágyulni. 

kép: gardenia.net

Pedig ez is sokszor megtörténik, a társasházakban, a magánházakban, és az emberek már szereltetik is be a szerkezetet. Tény, hatalmas melegek ostromolják a falakat, de ha csak egy pillanatra elfelejtjük, hogy most azonnal akarunk megoldást, ha hajlandóak vagyunk egy kicsit előre gondolkozni, akkor bizony nagyon sokat tehetünk a saját kényelmünkért, és a környezetért is, ráadásul mindezt nevetségesen olcsón! 

Nem is hinné, mi mindenre jók a növények 

Igen, a megoldás a növények ültetése. Az nem meglepő, hogy egy fa árnyékában lévő házban a nyári kánikula sokkal elviselhetőbb, légkondi nélkül is. Az sem meglepő, ha egész fasorral védekezünk a nap ellen, és abban az esetben, ha lombhullató fákat választunk, télen a nap is sütni fogja a házat, melegítve ezzel a benti levegőt. Nem utolsó sorban a lehullott lombkorona a legtöbb esetben remekül komposztálható, így a tápanyagutánpótlás is adott az egész kertben! 

De mi a helyzet akkor, ha nem ültethető fa? Akkor is a növények jelentik a megoldást. A kúszó, kapaszkodó növények között is lehet válogatni, és ha szeretnénk, akkor bónuszként gyümölcsöt, vagy illatos virágokat is kaphatunk. 

Ezek között a növények között azonban érdemes alaposan megnézni, melyik mellett tesszük le a voksunkat. A lilaakác vagy a trombitafolyondár ugyanis nem kíméli a házfalat, vagy a tetőt sem, erőszakosan, megállíthatatlanul kúszik be a résekbe, és a növekedés során szétnyomhatja a tetőt, komoly károkat okozva. A borostyán nem tesz ilyet, viszont kis tapadókorongjai a vakolatot ránthatják magukkal, ami megint nagy összegeket jelent a helyreállításkor, ráadásul az árnyékolónak is búcsút inthetünk. 

kép: ofdesign.net

Apácaráccsal azonban mindez kiküszöbölhető. A fém megoldások tartósabbak, de nehezek, a fák rövidebb életűek, de lényegesen könnyebbek, és olcsóbbak is. De a célnak megfelel egy erős háló is. Feszítsük ki a falra, rögzítsük, és a növényeket erre futtassuk rá. A lugasok, pergolák is befuttathatóak természetes árnyékolókat létrehozva csökkentik a kánikulát a lakásban, vagy a teraszon. Ráadásul ebben az esetben is lombhullató növényekről van szó, vagyis az árnyékolás csak nyáron érvényes, ősszel már színes leveleket láthatunk, télen pedig eljut a napfény a házhoz. 

A kibontott levelek nem csak oxigént termelnek, hanem visszaverik a napsugarakat, árnyékolva ezzel a falakat. Így azok nem tudnak annyira felforrósodni, vagyis a lakás belső hőmérséklete sem megy fel olyan mértékben. És ez igazán csak egyszeri beruházás, akkor sem több a támasztékkal együtt néhány 10 000 forintnál. Cserébe azonban az energiamegtakarítás a pénztárcánkat, az árnyék pedig minket kímél, szép, tartós, és akár csemegézhetünk is róla. 

lead kép: booking.com

Ezek is érdekelhetnek