2023. március 29. szerda
Auguszta

Meleg, kifelé!

2019. július 5., 08:00
Meleg, kifelé!

Az óriási forróság nem csak itthon, egész Európa szerte hatalmas gondokat okoz. Az ember mindent megtesz, hogy védekezzen ellene, és ha lehet, ezt környezettudatosan is tegye, hiszen, ha beadja a derekát, és légkondira vált, azzal még egy strigulát húzhat a klímakatasztrófa oldalára, amit jobb lenne elkerülni. Ezzel a három praktikával erre lehetőség is van 

Szellőztetés 

kép: hazipatika.com

Nyilván a legjobb megoldás a nagy meleg ellen a szellőztetés. De ennek megvannak a maga feltételei, amiket szigorúan be kell tartani, ha a meleget kint akarjuk tudni a házból. Mindenképpen fontos, hogy csak a leghűvösebb órákban szellőztessünk. Sokan bukón nyitva hagyják az ablakokat napközben, had járjon a levegő. Így azonban a forróság bekúszik a lakásba, megül ott, és nem is lehet nagyon kitessékelni onnan. A hajnali szellőztetés után mindent alaposan zárjunk be, és a sötétítést is oldjuk meg. Ezzel a lehető legkevesebb meleg jut csak be a lakásba. 

Árnyék 

A legjobb, ha a ház vagy lakás előtt van egy árnyékot adó fa. A növények ugyanis nem csak a Nap melege ellen nyújtanak enyhülést, hanem párologtatnak is, vagyis a levegőt is hűtik maguk körül. Ha ez nincs, akkor az árnyékolással kell játszanunk. 

A rolók és reluxák közt ma már több olyat is találhatunk, mely “hőtükör” réteggel van bevonva. Ha ezeket megfelelően tesszük fel az ablakra, akkor a beérkező napsugarakat nem csak nem engedi bejutni, de el is téríti. Így csak az ablak melegedése jelent gondot, a szoba hűvösebb marad. 

kép: arukereso.hu

Jég 

Ahhoz, hogy a légkondit ki lehessen iktatni a képletből, a ventilátor is tökéletes megoldás. Igaz, eredetileg csak a bent lévő levegőt keveri, ami ugye meleg, így pedig nem ér olyan sokat. Ám ha egy tál jeget teszünk elé, akkor már lényegesen jobban járunk. Ahogy a jég olvad, hőt von el a környezetéből, vagyis aa levegőt maga körül lehűti, amit a ventilátor ránk tud fújni. 

lead kép: portfolio.hu

Ezek is érdekelhetnek