Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Így óvhatja meg a növényeit az erős széltől 

Zöld zóna
2020. június 02. 14:00
null

A növények - főleg a fiatalabbak és az idősebbek- igen érzékenyek a szélsőséges időjárásra. Ám nem csupán a fagyokkal és a kánikulával kell számolni, hanem az erős, viharos széllökésekkel is, hiszen ilyenkor könnyen megsérülhet az adott növény, sőt, a talajból is kifordíthatja a még kisebb gyökérzettel rendelkezőket. Összeszedtünk így pár hasznos tanácsot a szélkárok elleni védekezéshez.

Jobb előre gondolkodni

Jobb félni, mint megijedni- ezt mindig tartsa szem előtt, mikor nekiáll az ültetésnek, kertrendezésnek. Vegye figyelembe, milyenek az adottságai a területnek, és nem csak a fényviszonyokat illetően, hanem azt is, hol vannak szélvédett helyek, és melyek azok, ahol szélcsatorna van. Ha fiatal fát vagy egyéb növényt ültet, ezt mindenképp vegye figyelembe, ugyanis egy-egy nagyobb vihar bizony óriási károkat tehet.

kép: build.com.au

Növények egymás védelméért

Amennyiben szűz területet szeretne beültetni - főleg, ha rézsűbe, lejtősebb helyre- érdemes viszonylag közel ültetni egymáshoz a növényeket, hogy biztosítsanak egymásnak némi védelmet. Természetesen azért ügyeljen arra, hogy túl közel se legyenek, nehogy az egyik elnyomja a másikat!

Éppen ezért -is- szeretnek sokan nagyobb, terebélyesebb lombú fákat is ültetni, hiszen ezek nem csak árnyékot adnak, de remek szélfogók is. Remek megoldás lehet az is, ha nagyobb, erősebb cserjék közelébe ültet.

Karók, cölöpök

Vannak olyan növények, melyeket eleve érdemes karóhoz rögzíteni (pl. Paradicsom), ám célszerű lehet a hosszabb szárral rendelkező bazsarózsának, pünkösdirózsának is némi támasztékot adni. Ezen kívül- bár erről megoszlanak a vélemények- a fiatal, vékony, hosszú törzzsel rendelkező fákat is érdemes 3 oldalról karókhoz kötni, nehogy kárt tegyen bennük az erős szél.

kép: etsy.com

Szél-árnyékolók, szélfogók

A szélnek jobban kitett területeken célszerű lehet szél-árnyékolókat, szélfogókat bevetni. Ez lehet fólia, háló, de akár kis kerítés is, melyek védik az adott növényt/növényeket az erős széllökésektől. Anyagát tekintve lehetnek fából, műanyagból, nádból, szövetből stb. készültek is. A lényeg, hogy olyan anyagból legyen, hogy ne tudjon bennük is kárt tenni a szél.

Vegye figyelembe, hogy a szélárnyék nem akkora, mint a napárnyék, mivel a szél átbukik a növények felett is, így az érzékeny növényeket közel ültesse a szélárnyékot adó részhez!

Sziklakert

Ha van lehetősége, a sziklakert is tökéletes segítség lehet, hiszen nem csak mutatós, de a nagyobb sziklák némi szélvédelemmel is szolgálnak. Azt azonban tartsa szem előtt, hogy a sziklakertben nem minden növény érzi jól magát, így előtte tájékozódjon!

lead kép: Philippe Teuwen Monterey

vissza a természethezmaradj otthonnövénykertemberszél