2022. december 9. péntek
Natália

Beltéri kertészkedés kisokos - tippek, trükkök, hasznos alapok

2020. május 7., 14:00
Beltéri kertészkedés kisokos - tippek, trükkök, hasznos alapok

A járványidőszakban a lakásban is igen sokan kezdenek bele beltéri kertészkedésbe, ám azok, akik semmilyen tapasztalattal nem rendelkeznek, nehezen kezdenek bele, tartva az esetleges kudarctól, pedig nem csak a levegő minőségén lehet javítani ezzel, hanem a kedvünkön is. Így hát összeszedtünk pár tanácsot azok számára, akik most szeretnének növényeket nevelni, esetleg termeszteni a négy fal között. 

Az alapok 

Akár van valakinek gyakorlata a növénynevelésben, akár nem, azt mindenki tudja, hogy az életben maradásukhoz és a fejlődésükhöz megfelelő mennyiségű fényre és vízre van szükségük. Ezek hiányában a növény elpusztul, ám azt azért hozzá kell tenni, fény-és vízigényben nagy szórást mutatnak, így még mielőtt megveszünk valamit, nézzünk utána a gondozásának. Ennek függvényében keressünk neki helyet a lakásban és öntözzük. Ezen kívül fontos a megfelelő talaj biztosítása (bár vannak olyan növények, melyeknek nem szükséges, pl. Orchidea), melyet a növény igénye szerint olykor tápoldatozhatunk, dúsíthatjuk komposzttal, tőzeggel stb. 

 

kép: modernfarmer.com

Napfény helyett jó a lámpa? 

Ha valaki sötétebb lakásban él, ám fénykedvelő növényt szeretne nevelni, akkor az sajnos nem megoldás, hogy egy egyszerű lámpával próbálja meg helyettesíteni a napot. Ha nagyon szeretné, akkor lehet kapni olyan speciális fényforrásokat, melyek ekkor kitűnő szolgálatot tehetnek- ám ehhez elég mélyen a zsebbe kell nyúlni. Ám költségkímélőbb, egyszerűbb és környezetbarátabb megoldás, ha olyan növényeket választ, melyek jól bírják az árnyékosabb területeket. 

 

 

Neveljen hidrokultúrában 

Bár sokak számára idegen, ám egyre nagyobb keletje van az ún. hidrokultúrás kertészkedésnek. Lényege, hogy a növény nem talajban, hanem tápoldatban vagy tápoldattal átitatott anyagban van (pl.: agyaggolyók, kavics). Fontos tudni, hogy nem minden növény alkalmas rá, így még mielőtt nekivág utána kell járni, vajon elviseli-e ezt a közeget. Ha eredetileg egy termőtalajban nevelt növényt szeretne hidrokultúrába szoktatni, ahhoz időre van szükség (fokozatos átszoktatás szükséges), ellenkező esetben nem éli túl a megváltozott körülményeket. Éppen ezért könnyebb, ha eleve hidrokultúrában neveli a növényt. Hogy mégis miért ideális ez a közeg? Egyrészt nem kell az átültetéssel bajlódni, nem kell gyakran öntözni, így azok, akik sokat utaznak, kitűnő választás lehet. 

kép: greenin.hu

Kicsi a lakás? Nem gond! 

Ha kicsi a lakása, akkor is lehet helyet szánni a növényeknek, csak kreatívnak kell lenni. Nem muszáj polcokra, külön virágtartókba helyezni őket, lógatott cserepekkel is megoldhatjuk vagy akár választhat különlegességeket is, melyek nem igényelnek ültetőközeget (vagyis nem kell sem talaj, sem hidrokultúra). Ilyenek pl. bizonyos orchidea fajták (pl.: vanda orchidea), de tartható így a szintén léggyökerekkel rendelkező könnyező pálma is- ilyen esetekben viszont nagy figyelmet kell fordítani a párásításra! 

lead kép: ELLA -Robertson Cheney Wood Art

Ezek is érdekelhetnek