Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Még most gondoskodjon az árnyékolásról, mielőtt beüt a kánikula

Zöld zóna
2020. május 10. 14:00
null

A globális felmelegedés hatására a nyári hónapok egyre magasabb hőmérsékletet tartogatnak, így érdemes megfelelőárnyékolásrólgondoskodni a kertben, hogy ne kelljen a melegebb hónapokat a lakásba bezárkózva, a négy fal között tölteni.

Nyáron a kertben

A nyári hónapokat a legtöbben türelmetlenül várják, hiszen a meleg, a napsütés a kedvünkre is jó hatással van. Igen ám, de amint sorra adják ki a riasztásokat a kánikula miatt, úgy az emberek inkább a négy fal közé húzódnak, mivel ott legtöbb esetben némileg hűvösebb van, mint a szabad ég alatt. Viszont ez ne akadályozzon meg senkit abban, hogy kihasználja azt, hogy friss levegőn lehet, hiszen jól átgondolt árnyékolással nem csak a tűző naptól óvhatja meg magát, hanem a perzselő 40 foktól is.

kép: kellerag.com

Napvitorla

A teraszok fölött gyakran magasodnak pergolák, melyek nem csak praktikusak, hanem igen hangulatosak is. Ezek tetejét több minden is boríthatja, ha árnyékolásról van szó. Sokan alkalmaznak pl. Napvitorlát, melyek akár hő/UV-szűrös, vízhatlan anyagból is készülhetnek, ráadásul a többféle színvariációban is elérhetőek. Ha intimebb hangulatot szeretne, akkor kültéri függönyöket is fellógathat, így a teret zártabbá varázsolhatja.

Természetesen a napvitorlákat nem csak a pergolák tetejére lehet erősíteni, hanem lényegében bármilyen tartó oszlopra. Létezik betekerhető, állítható magasságú, dőlésszögű típus is, a variációk tehát igen széles skálán mozognak.

Napellenzők

A napvitorlához igen hasonló megoldást nyújtanak a napellenzők, melyek a legtöbbször tokba visszahúzhatóak, így igény szerint árnyékolhatunk velük. Ezek közül is lehet találni már UV-szűrős típusúakat, vízhatlanokat, sőt, olyanokat is, melyek ellenállva az időjárásnak, nem veszítenek élénk színükből. Kicsit mélyebben kell a pénztárcába nyúlni értük, ám hosszú éveken át jó szolgálatot tehetnek.

Árnyékoló hálók

Árnyékoló hálókat legtöbbször a növények - főleg bizonyos zöldségek fölé szokták helyezni, ám minket, embereket is védhet bizonyos szinten. Vannak UV-szűrő, sűrűbb szövésű hálók is- ezek értelemszerűen jobb árnyékolást biztosítanak. Veteményesünk fölé azért is lehet jó megoldás, mert nem csak a tűző naptól véd, de a madaraktól és a kártevőktől is.

kép: avso.org

Növényekkel is árnyékolhat

Ha valaki természetes megoldást szeretne, mi sem lehet jobb annál, ha felfuttat tömöttebb növényeket, melyek kitűnő árnyékot szolgáltathatnak! Ez lehet lombhullató, vagy akár örökzöld is, illatos, színes virágokkal teli is. Ez utóbbi azért is megfontolandó, mert így hívogatóvá teheti a kertjét a beporzó rovarok számára. Természetesen nem csak felfuttatott növények adhatnak árnyékot, hanem egy jó helyre elültetett, terebélyesebb lombkoronájú fa is. Ez alatt igen jól mutathat egy kis kerti kisasztal, vagy akár gyerekeknek szánt homokozót is védheti a közvetlen napsütéstől.

lead kép: Alicia Taylor

vissza a természethezmaradj otthonárnyéknövénykertNap