Május 23. Csütörtök, Dezső

A hínárruháé a jövő

null

Hogyan tehető fenntarthatóvá a divatipar? a meglévő eljárásokkal és a fogyasztói hozzáállással sehogyan. Ha meg akarjuk tartani afastfashionelképzelést - márpedig ez a legolcsóbb ruhatermék, és az emberek jelentős része ár orientált a választáskor- akkor más módot kell találnunk a ruhák előállítására.

Műszál

Jelenleg is a legolcsóbb ruhák közé tartoznak a műszálas anyagok - bár vannak belőlük kifejezetten drágák is. A gond velük csupán annyi, hogy tulajdonképpen műanyagból készülnek. Ez pedig nem csak azt jelenti, hogy ugyan úgy a hulladéklerakókban végzik, és a Földet szennyezik, mint mondjuk az egyszer használatos tányérok, vagy a PET palackok.

kép: divedog, Shutterstock

A műszálas ruhák hordás közben megannyimikroműanyaggalárasztják el a környezetet. A dörzsölés hatására az anyag kopik, és bár ez nem látható, de a szennyezés, mely vele jár, kimutatható.Természetesenebben az esetben sem egyetlen darab okozza a gondot, hanem az, hogy elárasztják a piacot a kevert és tisztán műszálas anyagok.

Lehet persze próbálkozni a természetes textilekkel, de ezekkel kiváltani minden más lehetőséget szinte lehetetlen, azon egyszerű oknál fogva, hogy nem nőnek hozzá elég gyorsan a növények, és kevés a rendelkezésre álló terület.

Fény az alagút végén

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem próbálkozunk megoldást találni. Sőt,TessaCallaghanazAlgiKnitnevű startup alapítója talált is egy ésszerű, olcsó ésbiomegoldást a problémára. A hölgy a Columbia Egyetemmel együttműködvebiopolimereketgyárt, melyekből fonalat lehet sajtolni. Érdeklődésének homlokterébe került a hínár, mely erre is alkalmas, főleg különleges biológiai tulajdonságai miatt.

kép: NOAA

A hínár termesztéséhez nem kell hatalmas erdőségeket kivágni, vízre van hozzá szükség. Nem szennyező a környezetre nézve, hiszen nem igazán szükséges gyorsítani a növekedési folyamatot, tekintve, hogy a Föld egyik leggyorsabban növekvő lényéről van szó, akár 10-szer gyorsabban fejlődik, mint a bambusz. Ráadásul ruhaként is tökéletesen megállja a helyét, hiszen a belőle készült fonal remekül alkalmazható a ruhaiparban is. Nem utolsó sorban pedig, ha a ruha elhasználódik, vagy egyszerűen kidobásra kerül, az természetes körülmények közt is könnyedén lebomlik, sőt, akár takarmánynak is alkalmazható. Ez az innováció olyan lökést adhat az iparágnak, amivel valódi fenntarthatóság lép a pazarlás elképesztő mértékének helyébe.

lead kép: Steve Lonhart - NOAA MBNMS