2023. március 23. csütörtök
Emőke

Környezettudatos H&M? Nem igazán, de próbálkozik...

2020. február 10., 08:00
Környezettudatos H&M? Nem igazán, de próbálkozik...

A fenntarthatóság elérése ma már követelmény minden cég számára. De nem csak meg kell tenni, érdemes is áttérni a fenntartható működésre, hiszen a vevők keresik az ilyen termékeket, sőt, akár hajlandóak kicsit többet is fizetni értük. 

Fenntarthatóság? 

A magasabb áraktól azonban nem kell tartania az embereknek, mivel a verseny egyre erősebb, a cégek kénytelenek lesznek a jobb minőségű, és fenntartható termékeiket is ugyanolyan áron adni, mint a szennyezőeket. Ezzel pedig a világ egyre jobban a tényleges fenntarthatóság felé mozdul el. 

kép: maisonblog.hu

De vajon minden lépés a fenntarthatóság felé mozdul? Ez ugyanis nem olyan egyértelmű, még akkor sem, ha környezettudatos elgondolásról van szó, hiszen nem csak a kis képet kell nézni, a cégek egész működése, üzleti modellje is sok infót ad nekünk. 

 

H&M 

A svéd divatcég bejelentette, hogy a fenntartható divat irányába mozdul. Ezt úgy képzelik el, hogy are:newcell cimkével ellátott ruháik 50%-ban újrahasznosított pamut farmerszövetből, 50%-ban pedig fenntartható és felelősségteljes gazdálkodásból származó fákból kinyert viszkózból készül. Sőt, terveik szerint 2030-tól kizárólag ilyen ruhákat forgalmaznak majd. 

kép: paradi.online

És itt a dilemma. Lehet-e egy divatcég fenntartható és környezettudatos, melynek üzleti modellje azon alapszik, hogy a vevőt rávegye, hogy havonta vegyenek új ruhákat. A Fast Fashion modell remekül beválik, hiszen a ruhák olcsók és mutatósak, csakhogy a tartósságuk messze elmarad a drágább daraboktól. Vagyis tulajdonképpen a lépés valós, és hasznos, de amíg a cég fenntartja a modellt - márpedig fenntartja -, addig valódi fenntarthatóságról nemigen beszélhetünk, sokkal inkább marketingfogásról, hogy a vevői jobb érzéssel vegyék havonta az új ruhákat. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy hiába a szelektív gyűjtés, a használt szöveteknek is csupán a töredéke kerül újrahasznosításra, a többi vagy a szeméttelepeken áll - és romlik az állaga, amíg már nem lehet újrahasznosítani - vagy a szemétégetőben végzi, a fenntarthatóság képének akkora pofont adva, hogy az kétszer megfordul a tengelye körül. 

lead kép: fashionbyelizabethsmith.com

Ezek is érdekelhetnek