Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Végre egy napelem a kocsira, amivel nem lesz katlan az autóban sem

null

Elektromos autó álló töltése? Vagy kúton, vagy napelemekkel. Ez utóbbi lenne a legtökéletesebb megoldás, de a gyakorlati kivitelezéssel van némi gond, és csak az egyik az, hogy nem sok gyártó vállalja be.

Miért nem ok?

Mi bajunk lehet abból, ha az elektromos autó teteje napelemekkel van ellátva? Semmi, csak hasznunk származik belőle. Az autó stabilitásán nem változtat, a megjelenése sem rossz, és rengeteget lehet vele spórolni. Mégsem él ezzel a lehetőséggel túl sok gyártó, konkrétan elenyésző számban találkozhatunk napelemmel felszerelt autókkal.

kép: freenews.live

Ennek oka egyszerű. Ha valahol megállunk, akkor a józan észtől vezérelve igyekszünk azt árnyékban tenni. Ha otthon parkolunk, akkorpediglehetőségeinkhez mérten zárt helyen, tető alatt áll az autó, hogy védjük. Senki nem szeret egy kellemes séta, vagy egy fárasztó munkanap után arra érni az autójához, hogy a műszarfaloncsücsülökedves kis műanyag figurák egybeolvadtak az autóval, és csak rezgő szemeik jelzik, valamikor többek voltak egy színes pacánál. Akkor, amikor a napon egy autóban akár 70-80°C is lehet, akkor mindenki igyekszik óvni a járművét a naptól. Így azonban a töltés sem megoldható legalábbis olyan hatásfokkal, amilyenre szükség lenne, biztosan nem.

Árnyék és napelem

Hogyan lehetne az árnyékot és a napelemet kombinálni? Nyilván úgy, ha maga a napelem árnyékolná a kocsit. Erre jutott aGazelleTechnevű startup is, mely egy nagyon elmés megoldással állt elő. Egy nagy napelemes panelthurcibálninem kényelmes, sok helyet igényel és ront a menettulajdonságokon is. Vagyismuszájlesz összehajtani.

kép: freenews.live

Ez nem lehet gond akkor, mikor már vékony, rugalmas filmrétegre is képesek vagyunk napelemet nyomtatni. Ha pedig autó, akkor az egyiklegrégebbióvó megoldást kelltovábbgondolni. Így született meg a napelemes ponyva,mellyelle lehet takarni a naponhagyottautót, így az energiatermelése megoldott, és mégsem sül meg benne a tojás. Ráadásul a ponyva összehajtható, a csomagtérben kis helyet foglal, vagyis a megoldás ideális.Perszea nagyüzemi gyártásra most is várni kell még egy keveset, deremélhetőlegnemsokára már ezzel takarhatjuk a kocsikat.

lead kép: medicalnewstoday.com