2022. december 9. péntek
Natália

Végre érkezik a napelemes táblagép is

2020. március 30., 16:00
Végre érkezik a napelemes táblagép is

Napjaink egyik legfontosabb feladata, hogy a lehető legnagyobb mértékben álljunk át a tiszta energiák használatára. Ez természetesen 100%-ot jelent, de azért az sem mindegy, hogy ez hogyan valósul meg. Egy másik kihívás, mely a home-office világából most már jól látható, a teljes és korlátlan mobilitás megteremtése az eszközeink számára. 

Napelemes munka 

Mióta létezik a laptop, azóta az ember már elhagyhatja az irodát, nem kell egy asztal előtt ülve, igazából odaláncolva dolgoznia. Egészen addig, míg bírja az akksi. És ez nem olyan jó hír, mert bár hosszú üzemidejű laptopok is léteznek, ezek drágák, és bizony elhasználódnak. Az akksi egy-két éven belül már nem képes azt az időintervallumot hozni, mint előtte, és mi, felhasználók visszaszorulunk a hálózati csatlakozók közelébe. 

kép: expertreviews.co.uk

Ezen szeretne változtatni a Microsoft, mely egy olyan laptop megalkotásán dolgozik, ami napelemekkel lesz képes üzemelni. Az ötlet - mint kiderült - nem is olyan új, mivel az erre vonatkozó szabadalmakat már évekkel ezelőtt benyújtotta a cég, most a kivitelezésen dolgoznak gőzerővel, és sikeresen. 

 

Igazi mobilitás, és több 

Igazából nem is egy laptopról, hanem egy olyan táblagépről van szó, melynek billentyűzetes dokkolója is van. A napelemeket pedig a billentyűzetbe, illetve a táblagép kihajtható, támasztó tokjába építenék be. 

Két kérdés is adódik azonban ezzel kapcsolatban. Egyrészt, miért is van helye egy környezetvédelemmel foglalkozó médium lapjain ennek a hírnek, másrészt, hogy a kedves felhasználó így bizony kiszorul a kertbe, vagy a parkba, hiszen csak így éri az eszközt megfelelő napsütés. Nos a válasz minkét kérdésre ugyan az: a napelem, ami beépítésre kerül, igen különlegesnek ígérkezik. 

kép: Microsoft

Minden napelem képes hasznosítani a fényt, és nem csak a napsugarakat. Ennek mértéke azonban csekély, hiszen nem erre lettek tervezve. A táblagépbe integrált panelek azonban más feladatot kapnak. Hatékonyan kell hasznosítsák a mesterséges fényt is, nem csak a napsugarakat, ez pedig már egy igen érdekes fejlesztés. Ugyan a háztartások energiaellátását nem oldja meg, de kissé átalakítja az eszközeink igényeit. Hosszabb távon ez az innováció hozhat magával napelemes tévéket, telefonokat és más eszközöket is, vagyis a hálózati csatlakozás akár feleslegessé is válhat - persze a megfelelő energiatároló képességgel kombinálva. A gép debütálását éppen ezért tűkön ülve várja a szakma is. 

lead kép: notebookcheck.net

 

Ezek is érdekelhetnek