2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende

Megérkezett a bőr napelem

2020. április 11., 08:00
Megérkezett a bőr napelem

A tiszta energiaforrások közt a napelemek tűnnek a legígéretesebben fejlődő régiónak. Bár tény, hogy a szélenergia jelenleg a legolcsóbb tiszta energiaforrás, de a napelemek fejlődése elhozhatja ennek a régiónak az első helyezését. Főleg, ha ilyen újdonságokkal állnak elő, mint most. 

Panelek 

A fejlesztések iránya nagyon szerteágazó, de a legismertebb talán az a kutatássorozat, melyben a tudósok igyekeznek a napelemek hatásfokát feltornázni. Jelenleg a kereskedelmi forgalomban kapható napelem panelek optimális körülmények között is csupán nagyjából 18%-os hatékonysággal működnek. Ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy kiváltsuk a fosszilis energiákat egy családi ház esetében, viszonylag sok panelre van szükségünk. 

kép: microtekdirect.com

Queenslandi Egyetem kutatói Wang Lianzhou irányításával alkottak egy új napelemet, melynek hatásfoka 16%. Ettől még nem lenne különleges, hiszen nem éri el a mostani megoldások hatásfokát, de másban azonban jelentősen túlszárnyalja azokat. Ez pedig a panelek hiánya. 

 

Nem kell panel 

Az újdonság nem panelekre integrált változat, azokat egy hártyavékony, önmagában teljesen átlátszó felületre képesek a kutatók nyomtatni. Itt a kvantumpontok egymásnak elektront adnak át, ezzel generálnak áramot, vagyis a napelem ugyan úgy termel, mint a megszokott verziók. 

A panelmentessége azonban olyan lehetőségeket nyit meg, amik eddig csak nagyon korlátozottan álltak rendelkezésre. Adott egy kisebb családi ház, mely ökotudatosan szeretne létezni, ezért amit csak tud, elektromossággal üzemeltet. Ez azt jelenti, hogy a megszokott eszközökön kívül a fűtést is így oldják meg. Ehhez azonban már annyi panelre lenne szükségük, ami egyszerűen nem fér el a tetőn, nem is beszélve arról, hogy annak tájolása sem mindegy.  

kép: society6.com

A bőrszerű napelemmel ez a gond áthidalható. A ház maga, a cserepek, a falak az ajtók minden bevonható a napelemmel, vagyis termelésre lehet fogni. Innentől pedig nem gond, ha a tető tájolása nem a legjobb, vagy esetleg túl kicsi, hiszen tökéletes tájolású része szinte minden háznak van. 

Ahhoz, hogy a találmány elterjedhessen most is kell néhány dolog. Egyrészt a hatásfokot 20%-ig fel kell tornázni, másrészt az ipari termelést is gazdaságossá kell tenni. Ha ez sikerül, akkor két éven belül a piacon is megjelenhet a bőrszerű anyag. 

 lead kép: constructionreviewonline.com

Ezek is érdekelhetnek