2023. február 2. csütörtök
Aida, Karolina

Komoly károkat okozhatnak a napelemek

2020. április 6., 12:00
Komoly károkat okozhatnak a napelemek

A környezetvédelem szempontjából kiemelten fontos, hogy a világ képes legyen átállni a megújuló energiaforrások használatára. A tiszta energia azonban a jelenlegi gyakorlat szerint olyan árat követel, amit nem kellene megfizetni. 

Környezetvédelem égisze alatt környezetrombolás 

A megújuló energiaforrások között kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkezik a vízenergia. Ez az egyetlen ugyanis a jelenleg nagy kapacitással bíró lehetőségek közül, mely valóban képes arra, hogy mindig termelje az energiát. Erre jelenleg sem a szél sem a napenergia nem képes. 

kép: kentwildlifetrust.org.uk

Azonban a vízenergia túl sokba kerül. Nem is kifejezetten a pénzbeli ráfordítással van a baj, hanem azzal a környezetrombolással, amit a duzzasztók és maga az erőmű jelent. Nem csak a tájat alakítja át, hanem a helyi ökoszisztémákban is jelentős károkat képes okoz, nem is beszélve azokról az elszigetelt kultúrákról, melyek léte függ a háborítatlanságuktól. 

 

 

Akkor marad a Nap 

A napelemek jelenleg a legígéretesebb megújuló energiaforrást jelentik a világnak. Hatalmas léptékű telepítés zajlik napjainkban is, de sajnos ezzel is van némi gond. Egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálata szerint 12500 napelempark közül 2200 fekszik olyan területen, melynek a biodiverzitás megőrzése szempontjából kiemelt jelentősége van. Ezek a vadonban, vagy természetvédelmi területeken vannak. Sőt, 169 erőmű olyan szigorúan védett területen épül fel, ahol semmilyen beruházást nem lehetne megvalósítani. 

kép: pimagazine-asia.com

A tervezett napelemparkok egy jó része is ilyen területekre lett tervezve, így a következő 8 évben 425-re emelkedhet azon erőművek száma, melyek természetvédelmi területeken kaptak helyet. Mivel jelenleg nem csak klímakatasztrófával állunk szemben, hanem egy biodiverzitási katasztrófával is, így ezt nem szabadna figyelmen kívül hagyni. Ha nem vagyunk képesek átállni a tiszta energiákra, akkor a világunk apokaliptikus változásokon fog keresztül menni. Ha azonban a biodiverzitást nem vagyunk képesek megóvni, és összeomlanak a fontos ökoszisztémák, akkor nem lesz világunk, mely az említett apokalipszison keresztül mehetne. A napelemes beruházások megvalósítása sokkal inkább a városokra, vagy az ember által sokféleképpen már előzőleg is hasznosított területekre kellene korlátozni, semmi esetre sem a környezetvédelem kárára kellene terjeszkedni velük.

lead kép: emerson.com

Ezek is érdekelhetnek