Május 26. Vasárnap, Evelin

Szabadítsa meg a növényeit a tetvektől házi módszerekkel 

null

A növények egyik leggyakoribb ellenségei azok a tetvek, melyek nem csak a kerti, de a lakásban lévőket is megtámadhatja. Amennyiben nem cselekszünk idejében, akkor az a növény életébe is kerülhet. Bár léteznek kifejezetten erre való erősebb kemikáliák, mind nekünk, mind a Földnek jobb, ha nem ezekhez nyúlunk, hanem az otthon is fellelhető anyagok közt válogatunk.

Közelebb a természethez

A karantén ideje alatt sokan a kertjüket csinosítják, rendezgetik, a lakásban élők egy része pedig egyre csak veszik a növényeket, hogy kicsit közelebb érezzék magukhoz a természetet, ha már nem tudnak kimozdulni a négy fal közül. Ezzel nem csak feldobják és díszítik az otthonukat, a hangulatra is jó hatással van, ráadásul a levegőt is tisztítják. Sőt, aki akar, akár kis veteményest is kialakíthat magának - igen, a lakásban is lehet-, így a boltba járást is csökkentheti.

kép: alliance /ZB, Andreas Lander

Veszélyes tetvek

Sajnos mind a kerti, mind a lakásban lévő növényeket megtámadhatják a tetvek, melyek elszívják a nedvességetelőlük, így azok elfonnyadnak, kiszáradnak, majd végül elpusztulnak. Nagy veszélye, hogy más növényekre is könnyen átterjedhet, ráadásul más, növényekre veszélyes kártevők megjelenésének esélyét is megnövelheti. Éppen ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen nézzük át a növényeinket, a friss hajtásokat, szárakat, levelek fonákját! Hiszen eleinte, amíg a fertőzés nem terjedt el nagy mértékben, a tetvek csupán kis területen élnek, így könnyebb is még ebben a stádiumban eltávolítani őket

Házi praktikák a tetvek ellen

Ha nem akar drága, és főleg erős kemikáliákkal harcolni a tetvek ellen, akkor sincs minden veszve, mivel vannak igen hatékony környezetbarát, házi megoldások is a problémára.

Szabad szappanozni

Egy alapos fürdetés nem csak nekünk, embereknek, de a növényeknek is hasznos, ugyanis egy szappanos, esetleg mosószeres fürdetés csodákat tud művelni (főleg, ha még nem terítették be nagyon a tetvek a növényt). Szivaccsal törölje át az érintett részeket 1-2 naponta, egészen addig, míg láthatóak rajta a kártevők!

kép: tierdoku.com

Csalán a növényeknek is gyógyír

A csalán az egyik legnépszerűbb gyógynövényünk, ám azt kevesen tudják, hogy a tetvek ellen is hatékonyan felveszi a harcot. Készítsen belőle egy erősebb főzetet, szűrje le, hagyja kihűlni, majd permetezheti is vele a növényét.

Fokhagymát a földbe

Sok élősködő és kártevő menekül a fokhagymától,ígyha megtámadták a növényét, akkor próbálkozhat azzal, hogy pár gerezd fokhagymát beszúr a földbe, a tetvek ugyanis nem kedvelik a fokhagyma aromáját. Ezen kívül készíthet fokhagymás permetszert is: ehhezkb.fél liter forró vízbe áztasson 4-5 gerezd fokhagymát, majd hagyja állni egy éjszakát. Vannak, akik egy kis szappant is reszelnek hozzá a jobb hatás érdekében.

lead kép: de.wikipedia.org