2022. június 27. hétfő
László

Komoly fegyverzetű növények inváziója van hazánkban is

2019. július 4., 12:00
Komoly fegyverzetű növények inváziója van hazánkban is

Egyre többször kerül szóba az a tény is, hogy a klíma megváltozás nem csak az időjárásra lesz hatással. Tudjuk, hogy gyakoribbak lesznek az extrém melegek, valamint a nagy hidegek is, de emellett bizony az élettér is átalakul, ami invazív fajok megjelenését eredményezi. 

Invazív? 

Az EU már ma is több olyan fajt tart számon, melyek invazívak, vagy ha úgy tetszik, inváziós fajok. Ahogyan arra a megnevezés is utal, az ilyen növények, vagy állatok erőteljes terjedésre képesek, amivel nem csak a területet foglalják el, hanem kiszorítják az őshonos fajokat is, amik így vagy képesek alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, és esetleg más területeken jelennek meg, vagy ami valószínűbb, hogy eltűnnek a biodiverzitás palettájáról. 

kép: turistamagazin.hu

Az inváziós fajok közt vannak olyanok, melyek az ember számára hasznosak, és olyanok is, melyek haszontalanok. Ez azonban nem azt jelenti, hogy válogatni lehet, melyik ellen lépünk fel, és melyik ellen nem. Az invazív fajok komoly fenyegetést jelentenek a helyi flórára és faunára, így az ellenük való védekezés mindenképpen szükséges. 

Engem nem zavar... 

Sokan vannak úgy a kérdéssel, hogy nem igazán zavarja őket az új, erősen térhódító fajok megjelenése, hiszen ez a természet rendje, az erősebb marad fenn. Ez igaz is lenne, abban az esetben, ha nem egy mesterségesen generált változás következtében történne a terjedés. 

Ráadásul sok esetben a megjelenő új fajok olyan veszélyeket is magukban rejtenek, amikkel mi nem számolunk. Ez igaz a kaukázusi medvetalp elnevezésű növényre is, mely invazív faj, és amely most Tarna térségében ütötte fel a fejét. Az akár 4 méteresre is megnövő növény mutatós, de kiszorít mindet maga körül. Ez még mindig nem lenne akkora baj, de a medvetalpnak ez a fajtája egy olyan vegyületet is tartalmaz, mely veszélyes. 

kutyabarathelyek.hu

Ha valaki nem ismeri, és letépi, megtöri a növényt, aminek nedve a bőrre cseppen,vagy csupán a leveleket megérinti, ott erős fényérzékenységet okoznak furanokumarin vegyületei és hólyagosodás, égési sérüléshez hasonló sebek keletkeznek. Ennek megfelelően az irtása is szakemberek feladata, így aki a növénnyel találkozik, az mindenképpen kérjen segítséget. 

kép: kutyabarathelyek.hu

Ezek is érdekelhetnek